Gorivo još pojeftinilo širom BiH, građani se nadaju da će se to odraziti i na druge cijene

/

Snižavanje cijena na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini se nastavlja iz dana u dan, a razlika u cijeni za litar goriva u odnosu na period prije nekoliko mjeseci je već preko 1 KM.

Podaci sa aplikacije Federalnog ministarstva trgovine jutros pokazuju da najniža cijena benzina u Sarajevu iznosi 2,46 KM, a dizela 2,76 KM, a isto je i u Tuzli. U Mostaru je slična situacija – benzin 2,51 KM, a dizel 2,76 KM.

Cijene su različite od kompanije do kompanije, ali je evidentno da su cijene već danima u padu na svim benzinskim pumpama.

Smanjenje cijena je uslovljeno padom cijene barela nafte koja se na svjetskim berzama kreće i do 75 dolara, ali i time da na tržištu postoje ogromne količine ovog proizvoda.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić izjavio je prije dva dana da se cijena dizela u maloprodaji kreće od 2,60 do 2,80 KM po litru, a benzin od 2,50 do 2,60 KM, te da je u proteklih mjesec dana evidentan pad maloprodajne cijene čak do 90 feninga.

Građani se nadaju da će pad cijena goriva izazvati lančanu reakciju odnosno pojeftinjenje drugih proizvoda i usluga. Ipak, analitičari procjenjuju da bi cijene goriva opet mogle rasti u prvom kvartalu naredne godine.

Građani BiH mogu pratiti cijene goriva putem mobilnih aplikacija.

Za praćenje cijena na benzinskim pumpama u FBiH trebate instalirati aplikaciju “FMT FBiH oil info” (dostupna i za Android i za iOS) dok je u RS-u riječ o aplikaciji “BPS RS” (samo Android), piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Penzioneri u FBiH koji penziju podižu preko banke dobili dodatni rok za preuzimanje čekova

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) obavijestio...

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog za povećanje cijena električne energije

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK)...

CIK poništio tender za štampanje glasačkih listića, niko se nije javio

U okviru otvorenog postupka javne nabavke, danas u 14...

Za 4 mjeseca uvezli smo alkohola za 75,6 miliona maraka

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na...