Raspodjela vlasti: Saznajemo koja dva ministarstva u Vladi ZDK Šestorka predaje HDZ-u

/

Delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH okončale su sastanak stranačkih delegacija u Banja Luci, nakon kojeg su najavili finalizaciju dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH na sastanku SNSD-a, HDZ-a i stranaka “Osmorke” koji će biti održan u četvrtak.

Kako saznajemo od kolega novinara koji su postavljali pitanja na kraju sastanka moglo se čuti i kako će HDZ u Zeničko-dobojskom kantonu ipak biti u vlasti.

Naš izvor blizak “Šestorki” iz ZDK koja je napravila većinu od 18 zastupnika tvrdi kako će HDZ-u pripasti dva ministarstva i to Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice koje je bilo namjenjeno NES-u koji će sada ostati umjesto obećana dva na jednom ministarstvu, te Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport koje će HDZ-u ustupiti SDP.

Zanimljivo je da isti izvor tvrdi kako je DF dao “prećutnu” saglasnost za ovakav razvoj situacije u podijeli izbornog plijena i da je zadržao ranije obećana dva ministarstva i to Ministarstvo finansija i Ministarstvo za boračka pitanja.

Lider HDZ-a Dragan Čović potvrdio je također da bi u četvrtak trebalo da budu završene aktivnosti kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou, izrazivši nadu da će do kraja godine biti formirano Vijeće ministara BiH.

-Nadam se da ćemo i na razini FBiH također uspjeti kroz idući tjedan završiti naša dogovaranja s predstavnicima osam stranaka. Vjerujem da će Središnje izborno povjerenstvo uraditi svoj posao korektno. Očekujem da struktura Doma naroda FBiH, imenovanje predsjednika FBiH i zamjenika, da to također imamo u procedurama idući tjedan, tako da i taj dio vlasti prati ovo što dogovaramo na razini Vijeća ministara BiH – izjavio je Čović, prenosi Zenica blog. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...