Koliko često zalivati kaktuse zimi?

/

Kaktus važi za cvijeće koje ne zahtijeva preveliku pažnju. Ipak, često ne napreduje koliko bismo željeli, ili se potpuno osuši.

Posebno je teško ocijeniti koliko često ih zalivati zimi. Ali, stručnjaci znaju odgovor. Navode da tokom zimskih mjeseci sa slabim osvjetljenjem kaktuse treba zalivati samo toliko da se spriječi uvenuće i skupljanje.

Kada zalivate svoj kaktus, pazite da to učinite temeljno. Voda mora teći kroz otvore za odvod na saksiji, ali je potrebno baciti višak vode nakon nekoliko minuta.

Iako su kaktusi biljke otporne na sušu, ipak im je potrebna dovoljna količina vode da prežive. Zalivanje kaktusa zimi je dva do tri puta rjeđe nego tokom ljeta. Testirajte i prosmatrajte svoju biljku kako biste utvrdili koliko joj vode treba.

Ako je kaktus veći to ne znači će ga trebati češće zalivati. Mlađe i manje biljke kaktusa obično imaju veće stope rasta i zahtijevaće više upijanja vode u poređenju s potpuno odraslim biljkama kaktusa. Ovaj savjet odnosi se na zalivanje kaktusa i zimi i ljeti.

Izvor: Nezavisne

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...

Romi danas slave svoj najveći praznik Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih...