Argentina je novi prvak svijeta

/

Prvi trofej svjetskog prvaka za “Gaučose” nakon 1986. godine i prvi za Lea Mesija.

Mbape i Mesi su ispisali historiju. Prvi put od 1970. godine imamo dva fudbalera koja su direktno učestvovala kod devet ili više golova na Svjetskom prvenstvu. Te 1970. Gerd Miler je učestvovao kod 13 golova, a Pele kod deset. Na Mundijalu u Kataru, pored Mbapeovog i Mesijevog imena stoji broj devet.

Zanimljiv podatak. Lionel Mesi postao je rekorder i prije nego je utakmica započela. Naime, kapitenu Argentine će finalna utakmica biti 26. na Mundijalima, te će tako postati igrač s najviše mečeva na Svjetskim prvenstvima. Prestigao je Lotara Mateusa (25), a iza su ostali i Miroslav Kloze (24), Paolo Maldini (23), Kristijano Ronaldo (22) i Diego Maradona (22).

Poznati su i početni sastavi. Selektor Argentine Lionel Skaloni morao je mijenjati pred početak utakmice zbog povrede na zagrijavanju. Tako da će umjesto povrijeđenog Akunje od prve minute igrati Taljafiko.

I jedna i druga reprezentacija traže svoj treći trofej prvaka svijeta, a “Trikolori” imaju priliku postati prva selekcija koja je uspjela odbraniti titulu još od Brazila od 1958. i 1962. godine. “Gaučosi” traže prvi trofej još od 1986. godine.

Pravdu na ovom meču dijelit će poljski sudija Šimon Marčinjak. Pomoćnici su mu sunarodnjaci Pavel Sokolnicki (Pawel) i Tomaš Listkević (Tomasz Listkiewicz). Listkević ima zanimljivu priču, naime i njegov otac je bio linijski sudija na finalu Mundijala prije 32 godine. I tada je igrala Argentina, piše sportavaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Bh. fudbalske sudije, Irfan Peljto i Senad Ibrišimbegović, bit...

Odličan uspjeh takmičara Taekwondo akademije Tešanj-Šije

Takmičari Taekwondo akademije Tešanj-Šije su učestvovali na Federalnom prvenstvu...

13 medalja za takmičare Karate kluba Tešanj

Treće kolo Kantonalne lige u karateu se održalo u...

Odličan uspjeh Karate kluba Tešanj na memorijalnom karate turniru “Ahmed Pezer” u Vitezu

Takmičari iz Karate kluba Tešanj postigli su impresivan uspjeh...