BORAČKA BURA U ZDK: Rat u DF-u zbog ministra, moguće i spaljivanje članskih knjižica

/

Povjereništvo DF-a za ZDK je odlučilo da kandidat za ministra za boračka pitanja bude Ibrahim Smajić. To je izazvalo negodovanje Hamze Krkalića i tešanjske organizacije koji je očekivao priznanje za sve što je kroz Kamp boraca uradio sa DF-om za usvajanje federalnog Zakona o pravima demobilisanih boraca.

Zbog Krkalića moguće je da članovi tešanjske organizacije DF-a  krenu sa spaljivanjem članskih kartica. Već su krenule reakcije boračkih udruženja, na koje budimo objektivni Krkalić ima uticaj.

– Ja sam poznat kao čovjek koji je spreman da se bori i koji hoće izgovoriti i neku tešku riječ i sa mnom nema kompromisa. Nakon odluke nudili su mi mjesto savjetnika, mjesto u komisiji, ali tako se ne rješavaju stvari. Povjerenik zeničkog DF-a Goran Bulajić mi je rekao da je impresioniran razgovorom sa mnom, ali je odluku prepustio predsjednicima općinskih organizacija i dobili smo prijedlog ministra koji je u u Arrmiji BiH proveo samo 396 dana. Ovo je samo dokaz da se svi plaše moje odlučnosti da kao ministar ukinem finansiranje boračkih organizacija od kojeg samo predsjednici i njima nekoliko bliskih osoba imaju koristi, istakao je za Ljudski.ba Krkalić.

Kao član Kampa boraca koji se borio za uvođenje boračkog dodatka Krkalić je nosio teret partijskog članstva u DF-u, ali nije se zbog toga sklanjao u stranu. Naprotiv, zajedno sa članicom Predsjedništva DF-a Almom Kratinom uspio je izgurati donešenje Zakona o pravima demobilisanih boraca. Za Ljudski.ba Kratina je rekla sve pohvalno o saradnji s Krkalićem, ali nije željela iznositi lični stav o kandidaturi ministara.

– Ja nisam član KO i nisam bila na tom sastanku. Ono što je izvjesno procedura je ispoštovana, bila je transparentna i predloženi kandidati su volja većine u organima stranke koja je od Predsjedništva DF-a dobila saglasnost da samostalno djeluje kada je u pitanju formiranje vlasti u ZDK, istakla je Kratina.

Krkalić nema fakultet i mnogi to vide kao nedostatak, ali u ZDK to nije formalno-pravni uslov da bi neko bio ministar.

– Tačno je da nemam fakultet, ali nemam mrlje u karijeri i rijetko kome mogu dati pardona kada je u pitanju oblast boračke zaštite ne samo u ZDK. Ja sam čovjek koji ima m…da da kaže svoj stav, tako će i biti u DF-u. Večeras je sjednica općinske organizacije Tešanj, boračka udruženja spremaju reakcije. Ako bude trebalo biću najveći kritičar DF-a i politike bilo kojeg ministra ako ne bude radio ono što treba. Kroz Kamp boraca borili smo se za ukidanje finansiranja boračkih udruženja i na tome ću istrajati, ne bojim se ja boraca koji svaku priliku koriste za ličnu korist, kaže Krkalić za Ljudski.ba.

Otkriva da očekuje razgovor s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem.

Kao član radne grupe za izradu i implementaciju boračkog zakona u vladi FBiH sam svjedok, da niti jednom nije došao na radnu grupu ministar iz ZDK već je slao svoga zamjenika. Mislim dva puta. Sada postavljam pitanje za DF, zar nemaju bolji kadar za tu poziciju, neku osobu koja bolje poznaje boračku tematiku, nekoga ko se već borio za prava boraca, ili su ime izvukli iz kinder jajeta? Ako im je ovo kadroviranje, onda im Aferim!-napisao je ranije na društvenim mrežama.

Imenovanje Vlade ZDK cijelo vrijeme prate turbulencije, posljednja je ustupanje dva ministarstva HDZ-u protiv čijeg ulaska u vlast je bio DF. Opravdano se postavlja pitanje može li bura oko ministra za boračka pitanja biti novi povod za prekompoziciju Vlade koja još nije ni predložena, piše ljudski.ba

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Centar ženskih prava iz Zenice pruža podršku ženama u Bosni i Hercegovini

Centar ženskih prava iz Zenice, osnovan 17. oktobra 1996....

Veliki broj oboljelih, hoće li biti proglašena epidemija morbila u ZDK?

Spec. dr. Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštiru...

Premijer Nezir Pivić otvorio Međunarodno otvoreno prvenstvo i Sportske igre paraplegičara FBiH

Na Atletskom stadionu Kamberovića polje održava se Međunarodno otvoreno...

Ministar Čajić posjetio načelnika Jusića i poljoprivredne proizvođače u općini Breza

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Jasmin...