Izvoz turskog tekstila u EU je rekordan ove godine, Njemačka najveći kupac

/

Turska tekstilna industrija je od januara do novembra ove godine imala rekordan izvoz u Evropsku uniju – iznosio je 19,5 milijardi dolara, što je podstaknuto rastućom potražnjom usljed problema u globalnom lancu snabdijevanja i rasta troškova transporta.

Podatke je objavilo Udruženje turskih izvoznika (TIM). Izvoz u EU je u odnosu na prošlu godinu veći za 5,8 posto, dok je ukupni izvoz turske tekstilne industrije u različite dijelove svijeta veći za 13,9 posto.

U prvih 11 mjeseci ove godine ukupni izvoz iznosio je 231,2 milijarde dolara. Samo prošli mjesec je porastao za 1,9 posto, dostigavši vrijednost od 21,9 milijardi dolara, što je, kako piše list Daily Sabah, najveća prodaja ikada.

Predstavnici tekstilne industrije su saopćili da su evropske kompanije tražile robu od Turske zbog problema u globalnom lancu snabdijevanja i rasta troškova transporta.

Prema podacima TIM-a, industrija konfekcije je u u novembru ove godine ostvarila izvoz od 1,63 milijarde dolara, dok je u istom periodu prošle godine ostvarila izvoz od 1,73 milijarde dolara, što je smanjenje za 5,4 posto. U EU je izvezena konfekcija vrijedna 920 miliona dolara, u ostale evropske države je izvezena konfekcija vrijedna 188 miliona dolara, a u područje slobodne trgovine Commonwealtha nezavisnih država je izvezena konfekcija vrijedna 200 miliona dolara.

Najveće izvozno tržište je Njemačka koja je samo prošli mjesec uvezla robu vrijednu 268 miliona dolara. Slijede Španija sa 175 miliona dolara i Velika Britanija sa 131 milion dolara.

Izvoz u Njemačku je u prvih 11 mjeseci ove godine iznosio 3,3 milijarde dolara, u Španiju 2,5 milijardi dolara, a u Veliku Britaniju 1,9 milijardi dolara.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...