Trik koji će vam pomoći da se riješite nervoze prije usmenog izlaganja: Dovoljno je reći samo dvije riječi

/

Studentica na TikToku podijelila je zanimljiv video o tome kako se riješiti nervoze prije usmenog ispita pomoću samo dvije riječi.

Tokom diplomskog studija psihologije, Mollie Trainor naučila je vrlo koristan trik, toliko jednostavan da ni sama nije vjerovala da funkcioniše.

Prevarite mozak!

– Osjećate li nervozu ili tjeskobu prije usmenog izlaganja zbog nečega što vas očekuje? Možda ste nervozni zbog usmene prezentacije ili nečeg sličnog, ali možete prevariti svoj mozak da pomisli da ste uzbuđeni, a ne tjeskobni, pojašnjava u svom videu.

Dovoljno je samo reći: „Uzbuđen/a sam“ i nervoza će nestati.

Mislite da ne funkcioniše? Pokušajte! Iza savjeta leži nauka koja kaže da su oba stanje – nervoza i ushićenost – stanja visoke uzbuđenosti pa ih je moguće zamijeniti jedno drugim. Ova se tehnika naziva i ponovnim preispitivanjem anksioznosti.

– Fiziološki, ono što vam se događa je prilično slično tako da je lahko natjerati mozak da reinterpretira te signale kao uzbuđenje, a ne kao nervozu, pojašnjava Mollie.

Upozorava i da je ovo uspješniji postupak od pokušaja da se smirite jer je smirenost stanje „niskog uzbuđenja“ stoga pokušaj da se umirite može dovesti do dodatne nervoze.

Ovo je pokazala i studija provedena 2013. godine na Harvardskoj poslovnoj školi. Sudionici istraživanja u situacijama povišenog stresa i nervoze funkcionisali su bolje nakon ove tehnike „premošćivanja“ nervoze uzbuđenjem nego kad bi se pokušali smiriti. Isti rezultat postigli su neovisno o zadatku koji ih je čekao, bio to javni nastup, pjevanje ili rješavanje matematičkih zadataka, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Na samom kraju videa, Mollie pojašnjava se je tehnika primijenjiva isključivo u okolnostima nervoze zbog neke obaveze koja nas neposredno očekuje te ne pomaže osobama koje pate od anksioznih poremećaja.

Izvor: studomat.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...