Donosimo vam savjete kako povećati unos proteina koji će vam pomoći ako želite izgubiti kilograme

/

Proteini su vrlo važni za naš organizam, a najviše su nam potrebni za izgradnju i održavanje mišićne mase. Ukoliko ste na nekom režimu ishrane gdje želite izgubiti kilograme, savjetuje se smanjen unos ugljikohidrata, a povećan unos proteina.

Mnoge osobe smatraju da ukoliko ne treniraju i ne žele izgraditi mišićnu masu, ne moraju unositi veću količinu proteina. Zbog ovog mišljenja često ne unose ni osnovne potrebe proteina za svakodnevno funkcionisanje organizma.

Za početak se uvijek fokusirajte na primarni izvor proteina, a to se odnosi na meso, ribu, jaja te mliječne proizvode poput svježeg sira. Pokušajte izbjeći masnije meso, kako ne biste unijeli više kalorija kroz masnoće. Također, potrebno je povećati količinu hrane bogatom proteinima.

Trudite se da u vašem prvom obroku bude neki izvor proteina. Nakon što ustanete, započnite s unosom proteina, jer će vam kasnije biti teže nadoknaditi unos istih.

Korisitite whey proteine, čak i ako se ne bavite nekom fizičkom aktivnošću. Whey protein se preporučuje ljudima, koji imaju generalno nizak unos proteina, kao što su ljudi koji ne konzumiraju meso, ribu ili mliječne proizvode.

Za deserte birajte proteinske čokoladice, pudinge ili neke slatke smoothije. Oni znaju biti nešto kaloričniji u odnosu na standardne slatkiše, ali sastav proizvoda nije isti pa time su ove namirnice bolji izbor za vaš organizam.

I na kraju, prije nego krenete pripremati obrok, isplanirajte koliko proteina, ali i ugljikohidrata ima u njemu. Na taj način ćete moći kontrolisati da unesete dovoljno proteina, a smanjite unos ugljikohidrata, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...

Romi danas slave svoj najveći praznik Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih...