Tešanj: U prvoj sedmici 2023.godine povećan broj respiratornih infekcija

/

U KB Zenica tokom prve sedmice 2023. god. nije bilo hospitaliziranih SARI slučajeva. U toku ove sedmice došlo je i do povećanje broja oboljelih od akutnih respiratornih infekcija pa su tako u Tešnju zabilježeno 669 slučaja, dok je na području ZDK zabilježeno ukupno 1825 slučaja.

Na području ZDK istovremeno je registrovano 189 slučaja oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi, a na području općine Tešanj 24.

Od 40. sedmice 2022 godine, započeo je epidemioški nadzor nad kretanjem gripe na Zeničko-dobojskom kantonu za sezonu 2022/2023. Provodi se u sklopu globalnog nadzora nad gripom, praćenjem ARI (akutnih respiratornih infekcija- sezonskih respiratornih infekcija koje se javljaju u isto vrijeme kad i gripa, ILI (oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi) i SARI – teških oblika upale pluća koje se mogu vezati gripu.

Podaci se sedmično dostavljaju Službi za epidemiologiju, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, iz zdravstvenih ustanova Zeničko-dobojskog kantona.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Koala Paintings Tešanj zapošljava administrativnog radnika

Zbog povećanja obima posla „Koala Paintings“ d.o.o. Tešanj raspisuje...

Sladić najavio kada nam stiže zahlađenje u BiH: “Trebat će nam deblja garderoba”

Prijete nam intenzivne suše, požari i toplotni udari. Služba...

Za tri mjeseca izvezeno više malina nego cijele prošle godine

Prodaja malina, koje su se dugo nalazile u hladnjačama,...

Održan 12. tradicionalni iftar u organizaciji Udruženja privrednika ”Biznis Centar” Jelah-Tešanj

Večeras u prelijepom ambijentu Grande Intermezzo-a održan je tradicionalni, dvanaesti ...