Kada ćemo imati formiranu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine

/

Kada ćemo imati formiranu novu federalnu vladu? I, šta je ono što stvara problem na tom putu? Mogu li se stranke dogovoriti? U nastavku priča i odgovori na ova pitanja.

Nakon formiranja vijeća ministara BiH, na redu je formiranje Vlade Federacije BiH. Iz SDP-a kažu da prikupljaju najavljenje potpise, te očekuju početkom naredne sedmice da će s tim završiti. Lider NIP-a optimistično govorio je o formiranju federalne vlade. Hoće li vlada bii formirana i za koga sve ima mjesta?

ELMEDIN KONAKOVIĆ, lider NIP-a

Biće formirana federalna vlada, ova ce vlada imati priliku da dokaže da zna da radi, da bolje radi, raspast će se i smijenit će se ako mi ne budemo znali raditi svoj posao. Imamo većine, nermin Nikšić će biti premijer federalne vlade.

ELVIR KARAJBIĆ, glavni tajnik SDP-a BiH

Treba poštivati, treba dogovorom riješiti sve dileme, ali svako onaj ko ima većinu u jednom i drugom domu trebao bi polagati pravo na formiranje vlasti u Federaciji.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović također najavljuje rok, narednu sedmicu. Dotakao se i kontakata sa SDA, istakavši da on lično nije imao kontakta.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

Naši ljudi na terenu rade sa predstavnicima SDA, ali ja osobno ako me pitate nisam imao takve kontakte. Treba biti ozbiljan i ja mislim da ćemo mi to završiti i da će to biti jasno i našoj javnosti u potpunosti, već možda do kraja iduće sedmice.

Povodom izjave lidera HDZ-a, iz SDA pojasnili su nam da oni ni sa kim ne vode zvanične razgovore, ni pregovore. Analitičari smatraju da trenutna situacija ne može dugo potrajati, jer bi to značilo ponovo eskalaciju političke krize.

DANIJEL VIDOVIĆ, komunikolog

Sad smo upali u jednu nezgodnu situaciju koja je difinitno nepredviđena. Naravno da ovo stanje političke stranke koriste šalju određene poruke koje u velikoj mjerui zbunjuju javnnst, ali to je sve dio tog političkog folklora oko uspostave vlasti i tesko je to bilo što razumno zaključiti.

ELMIR SADIKOVIĆ, politolog

Mislim da domaći akteri neće sami imati kapacitet da dođu do dogvora da se ova kriza razriješi da se dođe u konalnici do imenovanja Vlade FBiH, i jedna i druga i treća strana koriste različite arguemnte. Izlaz iz ove situacije mislim de će moći naci samo nova intervencija visokog predstavnika međunarodne zajednice gospodina Šmita.

Lider stranke SDA Bakir izetbegović, za bhr1, pojasnio je kako vidi trenutnu situaciju.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

Ne znam kako će dalje stvari teci u vezi Federacije, nemoguće je da dopustimo da nas nema na džavnom nivou dakle ove dvije patriotske stranke DF i SDA, i da onda još ustupimo premijersku poziciju na Federaciji. Ali ako bi se sve to vratilo na početne pozicije, onda bi se možda moglo razgovarati i o ovoj prvobitnoj mogućnosti.

Poznavaoci političke situacije u našoj zemlji, mišljenja su da i u formiranju vlade FBiH posebnu odgovornost ima visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, zbog Izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Njegove izmjene koje su se činile da nas vode u deblokadu, kažu sada se pokazuju suprotno. Situacija se komplikuje, piše BHRT. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Beskonačna rotacija: NES ZDK mijenja predsjednike?!

Nakon što je biznismen Refik Kurgaš iz Visokog, dotadašnji...

Hoće li Trojka sa strankom „Naprijed“ u Tešnju predstaviti zajedničkog kandidata za Načelnika?

Pripreme za lokalne izbore, zakazane za oktobar 2024. godine,...

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...