Islamska zajednica demantuje Dragana Čovića da nije kočio ugovor sa državom

/

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reagovao je povodom potpisivanja ugovora sa državom nakon što je lider HNS-a Dragan Čović kazao da on nije taj koji koči proces.

Iz Rijaseta ističu da se već duže vrijeme u javnosti u Bosni i Hercegovini manipuliše sadržajem ugovora Islamske zajednice (IZ) i države.

Ovoj pojavi doprinose brojni mediji, političari i analitičari, iz vlastitih interesa i različitih pobuda, manipulišući i iskrivljavajući činjenice, te predstavljajući ugovor IZ kao ekskluzivitet u odnosu na vjerske zajednice s kojima je ugovor već potpisan, kako to čini predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Nakon zasjedanja HNS-a u Mostaru danas, Čović je medijima rekao da će podržati potpisivanje ugovora između države i IZ BiH.

“Kada je u pitanju IZ BiH jedno vrijeme sam bio opterećen na način da sam ja nešto spriječio u Predsjedništvu, ali zašto to nije uradila onda ona ekipa iza mene, zašto to ne urade ovi sada. Predsjedništvo to s dva glasa može donijeti. Zašto ga neko ne želi staviti na prijedlog to treba pitati one koji predlažu”, rekao je on.

Iz Rijaseta IZ ističu da Čović ipak jeste spriječio potpisivanje ugovora te navode da je rekao i da je to političko pitanje.

“To je činjenica koja se ne da promijeniti. Uz ostalo, takvim djelovanjem i politikom, predsjednik HDZ-a je nepopravljivo narušio povjerenje Bošnjaka i Islamske zajednice”, kaže se u saopćenju.

U vezi s komentarima bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, kažu da je činjenica to da je pitanje džume poslužilo samo kao izgovor, jer su iz ugovora kako navode jasno izuzeti oni poslovi koji bi ugrozili živote ljudi ili nanijeli veću materijalnu štetu.

“Prema tome, stvari stoje suprotno, da je Islamska zajednica u neravnopravnom položaju, i da je ugovor sa državom ekskluzivitet crkava, dok se ugovor sa Islamskom zajednicom blokira i osporava”, navode.

Ističu da bošnjački političari moraju uvidjeti licemjerstvo u srpskom i hrvatskom političkom korupusu kada je riječ o ovoj temi.

“Blokade ugovora Islamske zajednice s državom bi trebale, u stvari, biti pouka bošnjačkim političarima da licemjernim političarima iz hrvatskog i srpskog naroda ne vjeruju na riječ kao što smo vjerovali mi iz Islamske zajednice. Ukoliko se sa ugovorom Islamske zajednice s državom pokuša trgovati i manipulisati za neke druge dogovore na štetu Bošnjaka, Islamska zajednica će odbiti da u tome učestvuje”, navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta.

Na kraju su podsjetili još jednom da ono što traže u ugovoru sa Islamskom zajednicom, već postoji potpisano sa Svetom stolicom i SPC-om.

“Radi istine, smatramo neophodnim podsjetiti da su Katolička i Pravoslavna crkva potpisale ugovor s državom u kojem je državni organ dužan obavijestiti crkvu da se protiv crkvenog lica vodi istraga. U članu 8., stav 1., Temeljnog ugovora između Svete stolice i Bosne i Hercegovine se navodi: ‘U slučaju sudske istrage o kleriku, redovniku ili redovnici zbog možebitnih krivičnih djela predviđenih krivičnim zakonom, sudske vlasti Bosne i Hercegovine će o tome prethodno obavijestiti nadležne crkvene vlasti.’ Istu odredbu je tražila Islamska zajednica, što se njoj osporava, a crkvama se ne osporava”, podsjeća se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest, za sve penzionere u Federaciji BiH jeste...

CIK raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom jula

U narednim danima, Centralna izborna komisija BiH, vjerovatno u...

Svjetski dan slobode medija: Stanje u BiH samo se pogoršava

Svjetski dan slobode medija obilježava se danas, 3. maja....