Već šestu godinu zaredom ovaj način ishrane proglašen je za najbolji, a podržava ga i nauka

/

Zdrava ishrana podrazumijeva mnogo više od onoga što servirate na tanjiru, važno je i kako i sa kim jedete svoje obroke…

Zlatne medalje se gomilaju. Šestu godinu zaredom, mediteranski način ishrane zaslužio je titulu najboljeg, prema ocjenama za 2023. koje je u utorak objavio US News & World Report. Jela sunčanog Mediterana zauzela su prva mjesta u kategorijama “zdrava ishrana” i “najbolja biljna ishrana”, stoji u izvještaju.

“Mediteranska ishrana ne odnosi se samo na hranu koja se nalazi širom Mediterana”, rekao je Gretel Schueller, urednik za zdravlje u U.S. News & World Report. “Možete naučiti principe i pristup u mediteranskom načinu ishrane i primijeniti ga na bilo koju kuhinju u bilo kojoj zemlji.”

Šta je mediteranski način ishrane?

Brojna istraživanja su otkrila da mediteranska prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa, visokog holesterola, demencije, gubitka pamćenja, depresije i raka dojke. Dijeta, koja je više stil prehrane nego restriktivna dijeta, takođe je povezana s jačim kostima, zdravijim srcem i dužim životom.

Kako svoju kuhinju opskrbiti mediteranskim namirnicama

Dijeta se sastoji od jednostavnog kuhanja na biljnoj bazi, gdje je svaki obrok većinom fokusiran na voće i povrće, cjelovite žitarice, grah i sjemenke, s nekoliko orašastih plodova i velikim naglaskom na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Masnoće osim maslinovog ulja, poput maslaca, konzumiraju se rijetko, ako uopšte, a šećer i rafinirana hrana rezervisani su za posebne prilike.

Crveno meso se koristi štedljivo, obično samo za aromatiziranje jela. Potiče se konzumacija zdrave, masne ribe, koja je puna omega-3 masnih kiselina, dok se jaja, mliječni proizvodi i meso peradi jedu u puno manjim obrocima nego u tradicionalnoj zapadnoj prehrani.

Društvene interakcije tokom obroka i fizička aktivnost osnovni su kamen temeljac mediteranskog stila prehrane i života uopšte. Promjene načina života zato uključuju jelo s prijateljima i porodicom, druženje uz obroke, svjesno jedenje omiljene hrane, kao i svjesno kretanje i treninge, piše BUKA.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Romi danas slave svoj najveći praznik Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih...

Amerikanci nazvali Zdravka Čolića srbijanskim Tomom Jonesom: “Jedan od najskupljih na Balkanu”

Popularna američka stranica celebritynetworth.com opisala je Zdravka Čolića kao...

Ibro Škiljo, pjevač: ZVIJEZDA ‘POD STARE DANE’

Ah, Ibro Škiljo, virtuoz na harmonici i vokalna sila...

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...