BiH u vrhu liste država prema broju spasilaca koji su otišli u Tursku

/

Broj žrtava razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji raste iz sata u sat, no spasioci iz čak 70 zemalja svijeta i dalje pokušavaju u ruševinama pronaći i spasiti živote unesrećenih.

Turska novinska agencija Anadolija prekjučer je objavila posljednju ažuriranu listu broja spasilačkih ekipa koje trenutno borave na prostoru Turske, u svim provincijama, i koje danonoćno daju sve od sebe da pomognu turskom narodu. Treba napomenuti da ova lista nije konačna s obzirom da novi članovi spasilačkih službi svakodnevno pristižu.

Lista posljednji put ažurirana 10. februara

Petog dana spašavanja iz Bosne i Hercegovine upućeno je daleko najviše ljudi, ukupno 140 spasilaca. Što se tiče našeg regiona Srbija je poslala 45, Hrvatska 40, Crna Gora 15, Albanija 63…

Najviše je poslao Azerbejdžan – 725, Izrael 450, Indija 252, Francuska 204, Mađarska 156, Uzbekistan 171, Sjedinjene Američke Države 159…

Pored članove civilne zaštite i gorskih službi spašavanja, iz BiH su u Tursku otišli i pripadnici Oružanih snaga. Oni će u Turskoj boraviti s ciljem izvršenja humanitarne misije otklanjanja posljedica u područjima pogođenim zemljotresom.

Svi oni su proteklih dana u više navrata učestvovali u akcijama izvlačenja povrijeđenih ispod ruševina.

Prema zvaničnim podacima institucija Turske, u regione pogođene zemljotresom poslano je više od 1.200 ambulantnih vozila, šest aviona hitne pomoći i više od 245 vozila s opremom za pružanje medicinske pomoći. Tu su i hiljade ljekara i medicinara.

Broj poginulih ljudi usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji je premašio 28.000 i sve je manje nade da će se ispod ruševina građevina pronaći više preživjelih. Ipak, još se dešava da se spase oni za koje se vjerovalo da neće biti spašeni.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...

Cijene nekretnina su vrtoglave: Diktiraju li ih perači novca?

Većina građana manji stan otplaćuje tokom cijelog radnog vijeka,...

Koliko se često čiste vagoni, zašto se karte u Željeznicama FBiH izdaju kao prije 30 godina

Zašto se karte za putničke vozove u Javnom preduzeću...