Najmanje 98 osoba u Turskoj uhapšeno zbog pljački i prevara nakon zemljotresa

/

Turske snage sigurnosti u subotu su uhapsile najmanje 98 osoba koje se terete za pljačke oštećenih zgrada ili prevare žrtava razornog potresa, prenosi CNN.

Prema sigurnosnim izvorima, koji su željeli ostati anonimni “zbog medijskih ograničenja”, provedena je istraga nad najmanje 42 osumnjičene osobe u južnoj turskoj pokrajini Hatay zbog tvrdnji o pljačkanju oštećenih zgrada.

Najmanje 40 osumnjičenih je uhapšeno, a sigurnosni snage zaplijenili su šest pištolja, tri puške, nakit, bankovne kartice, 11.000 dolara i 70.000 turskih lira (oko 3.700 dolara) u gotovini, izvijestile su državne vijesti pozivajući se na izvore.

Dvije druge osobe također su uhapšene nakon što su se predstavljale kao humanitarni radnici i navodno pokušale opljačkati šest kamiona hrane za žrtve zemljotresa u pokrajini Hatay, objavila je agencija.

Najmanje šest osoba također je uhapšeno u Istanbulu zbog navodne telefonske prevare žrtve zemljotresa u južnom Gaziantepu, javlja Anadolija.

Na drugim mjestima u zemlji, deseci drugih osumnjičenih uhapšeni su za navodne pljačke u područjima pogođenim zemljotresom.

Osumnjičeni su uhapšeni u, što je do sada poznato, osam pokrajina uključujući Kahramanmaraš, Hatay, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Adana, Gaziantep i Sanliurfa.

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji u potresu u nedjelju ujutru je premašio 28.000, a nada da će se naći još mnogo preživjelih blijedi uprkos nekim čudesnim spašavanjima.

Izvor: Klix

Povezani postovi

Crna Gora ograničila cijene više od 500 proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o ograničavanju...

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

Vozač iz BiH (57) koji je pod utjecajem alkohola...

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na...

EU smanjuje ambalažni otpad: Nema više hotelskih šampona, jednokratnih tanjira, kesa

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o novom zakonu...