Ovih deset država imaju najskuplji zdravstveni sistem na svijetu

/

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj država (OECD) je objavila kojih deset država imaju najskuplji zdravstveni sistem na svijetu, a riječ je o podacima iz 2021. godine.

Najskuplje zdravstvene sisteme imaju Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Švedska, Kanada, Velika Britanija, Italija, Južna Koreja i Poljska.

Prosječna godišnja potrošnja za zdravstvene usluge po stanovniku u SAD-u je iznosila 12.318 dolara, dok je u Njemačkoj iznosila 7.383 dolara, u Švedskoj 6.262 dolara, u Kanadi 5.905 dolara, u Velikoj Britaniji 5.387 dolara, u Italiji 4.038 dolara, u Južnoj Koreji 3.914 dolara i u Poljskoj 2.568 dolara.

Grafikon: Statista

Iako Amerikanci imaju najskuplje zdravstvo, njihova država zaostaje u mnogim aspektima, što se odnosi i na prosječnu dužinu životnog vijeka. Države koje također imaju skupo zdravstvo su Nizozemska i skandinavske zemlje.

Istočnoevropske države su države u kojima su ovi troškovi najniži. OECD-ovim izvještajem nije obuhvaćena Bosna i Hercegovina, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...