Kup Radivoja Koraća – praznik srpske košarke

/

Finalni turnir Kupa Radivoja Koraća je kao i uvek privukao je veliko broj navijača, što najbolje ilustruje podatak da su svi kompleti ulaznica rasprodati u samo nekoliko sati. Interesovanje je bilo mnogo veće od ponuđenog broja karata, što znači da će mnogi ljubitelji košarke morati da okršaje najboljih domaćih klubova prate preko TV ekrana.

Na sajtu za prodaju karata istovremeno se prijavilo 1.700 ljudi, a cene kompleta ulaznica su se kretale od 4.000 do 30.000 dinara, u zavisnosti od pozicije u hali „Čair“. U četvrtfinalu će igrati Partizan protiv Spartaka iz Subotice, Crvena zvezda dočekuje Borac iz Čačaka, dok će FMP izaći na megdan valjevskom Metalcu a Mega će za protivnika imati tim Vojvodine. Ako Partizan i Crvena zvezda savladaju rivale u prvoj rundi, to bi značilo da će večiti rivali igrati jedni protiv drugih već u polufinalu. Neko od večitih će put Beograda otići praznih ruku!

Večiti, kao i uvek, glavni favoriti

Crvena Zvezda je počela sezonu slabije, ali su pod palicom trenera Duška Ivanovića usavršili formu, dok je Partizan imao jak početak, ali sada ima pad forme. Očekuje se da će ova utakmica biti važna za sezonu, jer pobednik može osvojiti prvi trofej u ovoj takmičarskoj godini.

Ono što unosi dodatne dileme u oba tabora je i pravilo da u kup utakmicama pravo nastupa mogu imati samo četiri strana igrača, što znači da će treneri morati da odaberu samo najbolje. Partizan ima mnogo inostranih igrača koji nose igru pa će Željko Obradović pred sobom imati težak zadatak koga da eliminiše iz startne postave, dok Zvezda ima nešto lakšu poziciju jer u timu ima samo  sedmoricu stranaca.

Crvena zvezda u padu forme

U taboru Crvene zvezde se nadaju da će se Hasan Martin, jedan od najboljih rolera, konačno ponovo pojaviti na terenu međutim, nije jasno da li će biti dovoljno spreman i svom najboljem izdanju. Sa druge strane, ono što uliva nadu navijačima jeste činjenica da Vildosa i Kampaco koji su i glavne napadačke snage tima neće biti odsutni a posle niza nezadovoljavajućih partija u poslednje vreme u boljoj formi se nalazi i Ben Bentil.

Navijače crveno-belih trenutno, pomalao paradoksalno, najviše brine trener Duško Ivanović. Njega u poslednje vreme ne krasi ona hrabrost i inicijativa koju je imao kada je došao na klupi tima sa Malog Kalemegdana. Crveno-beli su vezali nekoliko izgubljenih utakmica u Evroligi što je sasvim sigurno uticalo na moral ekipe. Ipak, to neće uticaju na poziciju favorita koju kladionica daju crveno-belima.

Partizan konačno stabilan

Partizan pod Željkom Obradovićem igra sjajno u sezoni, sa napadom koji važi za najbolji u Evroligi. U početku sezona je bila teška zbog slabe forme odbrane i problema sa izgubljenim loptama, ali čini se da je trener Obradović znao kada i kako da tempira formu ekipe. Sada, crno-beli igraju organizovan i kreativan napad sa većim brojem asistencija i manje izgubljenih lopti.

Poboljšan je ofanzivni skok i samim tim su smanjene i oscilacije u igri. Sve to je omogućilo crno-belima da prvi put ostvarili pozitivan skor u Evroligi (12-11). Usledilo je samopouzdanje i izgrađen karakter, a Obradović je uspeo da do toga dođe. Partizan sada ima sistem u kom može da igra i da odgovori na izazove. Trenutno se nalazi na sedmom mestu tabele Evrolige, što obezbeđuje prolazak u plej-of. Još ima dosta do kraja, ali crno-beli su spremni da se suoče sa rivalima na sva tri fronta – u Evroligi, na Jadranu, ali i na finalu domaćeg kupa.

Teško do iznenađenja

Iako je Košarkaška liga Srbije ove godine interesantnija nego ikada, jer nekoliko timova vodi bobu za vrh timovi iz domaćeg šampionata ne mogu tako lako da se nose sa članovima ABA lige. Osim Metalca koji se na završnicu kupa plasirao kao prvoplasirani u prvoj polovini sezone KLS-a, na ovom turniru će učestvovati i Vojvodina i Spartak koji su pravo učešća izborili plasiravši se u zavšnicu Drugog stepena Kupa Srbije. Vojvodina je slavila protiv Zdravlja rezultatom 84:82, dok je Spartak bio ubedljiv protiv OKK Beograda sa 87:63.

U samom vrhu košarkaške lige Srbije trenutno se nalaze Zlatibor, Metalac, Vojvodina i Dinamik. Zlatibor, iako jedna od najjačih ekipa lige i prošlogodišnji šampiona ABA 2 lige, na žalost, neće nastupiti na finalu nacionalnog kupa. Oni se ove godine nisu takmičili u Drugom stepenu, jer bi učešće u ovom takmičenju dodatno zagušilo raspored koji ekipa iz Čajetine ima. Svoje mesto na turniru su vrebali kroz prvo mesto na tabeli KLS-a u čemu ih je pretekao Metalac iz Valjeva.

Tim iz Valjeva i Vojvodina su naprijatnija iznenađenja ove sezone KLS-a. Metalac koji sa klupe predvodi Branislav Ratkovica je imao velike serije utakmica bez poraza i činilo se da im je malo ko ravan ove godine. Ipak, od početka godine primetan je pad forme što je posledica i relativno skromnog rostera ekipe. Sa druge strane tim iz Novog Sada je konačno našao idealnu formu i nalazi se u ozbiljnom naletu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Odličan uspjeh takmičara Taekwondo akademije Tešanj-Šije

Takmičari Taekwondo akademije Tešanj-Šije su učestvovali na Federalnom prvenstvu...

13 medalja za takmičare Karate kluba Tešanj

Treće kolo Kantonalne lige u karateu se održalo u...

Odličan uspjeh Karate kluba Tešanj na memorijalnom karate turniru “Ahmed Pezer” u Vitezu

Takmičari iz Karate kluba Tešanj postigli su impresivan uspjeh...

GALEB OPEN: BiH najbolja ekipno, bronza za Nihadu Hodžić iz Tešnja

Juniorski nacionalni tim Bosne i Hercegovine, u konkurenciji 190...