Naučnici objavili koliko najduže čovjek može živjeti

/

Istražujući podatke oko 75.000 Nizozemaca čija je tačna dob zabilježena u trenutku smrti, statističari sa sveučilišta Tilburg i Erasmus Rotterdam utvrdili su maksimalnu gornju granicu životnog vijeka žena na 115,7 godina. Kod muškaraca ta dob je nešto niža – 114.1 godina.

Uzorci su to iz podataka koji obuhvaćaju posljednjih 30 godina, rekao je profesor John Einmahl, jedan od trojice naučnika koji su proveli studiju.

– Naravno, prosječni životni vijek se produžio. Ipak, maksimalna gornja granica nije se promijenila, pojasnio je Einmahl, prenosi Index.

Ovdje se ne radi o očekivanom životnom vijeku, nego o životnom vijeku koji se koristi za određivanje koliko dugo pojedinac može živjeti ako se brine za sebe. Ovi nalazi podudaraju se sa studijom provedenom u Americi, gdje su istraživači otkrili sličan raspon životnog vijeka.

Naučnici su utvrdili da je maksimalni životni vijek osobe uglavnom u njenim devedesetima i malo je vjerojatno da će se ikada povećati iznad 115. No, potvrdili su da se broj ljudi koji su doživjeli 95 u Nizozemskoj u posljednjih 30 godina utrostručio.

Najstarija osoba koja je ikad živjela doživjela je čak 122 godine. Jeanne Louise Calment rođena je 1875. godine u Francuskoj. Umrla je 1997. Upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda kao osoba koja je najduže živjela.

Einmahl je rekao da će nalazi istraživanja biti objavljeni u narednih mjesec dana, piše Oslobođenje. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...