Lideri dvije najjače stranke: Jedan skromni penzioner, drugi nezaposlen

/

Bosanskohercegovačka politička scena uvijek je bila posebno zanimljiva, dinamična pa na momente i zabavna. Tako je i danas, kada imamo intenzivne procese i još intenzivniju krizu, a posebno u bošnjačkom političkom spektru.

U tom kontekstu interesantno je izdvojiti poziciju dvojice lidera dvije najjače stranke SDA i SDP-a.

Bakir Izetbegović (SDA) i Nermin Nikšić (SDP) trenutno su na suprotnim političkim polovima. Borba za vlast u Federaciji BiH odvija se sa jedne strane između SDA i njenog partnera DF-a, a sa druge strane proširene Trojke, koju predvodi SDP.

Rovovska bitka za vlast u FBiH prebačena je na nivo rukovodstva FBiH i većine u Parlamentu FBiH. A na čelu spomenute dvije stranke su dva čovjeka koji trenutno nemaju nikakve funkcije, izuzev stranačke.

Izetbegović je sinoć za N1 kazao da je od prije dva dana u penziji, a ranije je poznato da sebe nije kandidovao ni na jednu funkciju, čak ni u Dom naroda Parlamenta BiH, gdje se možda i očekivalo.

“Slušam unutrašnji glas. Loše sam se osjećao u prethodnom mandatu u Domu naroda. Ne sjedi mi se više tamo. Ja sam penzioner od prije dva dana sa nekom solidnom penzijom. Vrlo skromno živim. Meni ne trebaju posebne pare. Nisam išao dugo na godišnje odmore, imam nešto ušteđevine”, izjavio je između ostalog lider SDA.

Dakle, na čelu SDA je penzioner, koji se prema njegovoj izjavi umorio od sjedenja u parlamentarnim klupama. Kaže da živi skromno, iako bi pojam skromnosti trebalo podrobno analizirati jer itekako zavisi kako Izetbegović doživljava pojam skromnosti. Čak iako bismo njemu povjerovali da živi skromno, u prilog mu ne ide činjenica da njegova supruga vozi automobil vrijedan nekoliko desetina hiljada KM. No to je druga tema.

S druge strane njegov kolega iz SDP-a Nermin Nikšić je trenutno nezaposlen. Od kako mu je završio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikšić ne obnaša nikakvu funkciju, izuzev stranačke, gdje vjerovatno nema primanje.

Nikšić čeka izvršnu funkciju premijera FBiH, a sudeći prema trenutnom političkom stanju ne nazire se skoro rješavanje te sage pa bismo tako i lidera SDP-a mogli još gledati kao nezaposlenog političara. Nikšić nije komentirao da li on živi skormno, ali do sada se nije žalio od čega živi prethodnih mjeseci bez primanja.

Izvor: Klix

Povezani postovi

U Mostaru se danas sastaju Čović i lideri Osmorke na čelu s Nikšićem: Tema formiranje Vlade FBiH

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH najavila je da će...

SDP Tešanj daje punu podršku predsjedniku Nerminu Nikšiću u pregovorima oko formiranja nove Vlade Federacije BiH

Na sinošnjoj sjednici Predsjedništva općinske organizacije  SDP-a Tešanj održanoj...

Ovo su novi ambasadori i konzuli BiH

Na sjednici Predsjedništva BiH izabrani su novi ambasadori BiH. Nakon...

Partije ne mare za bolji i brži izborni proces

Delegacija EU u Sarajevu i Centralna izborna komisija BiH...