EU odgodio glasanje o uredbi o zabrani prodaje automobila s benzinskim i dizel motorima

/

Uredba o zabrani prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem neće biti donesena 7. marta kako je prvobitno bilo najavljeno

Države članice Evropske unije (EU) odlučile su odgoditi izglasavanje uredbe koja uključuje zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine, javlja Anadolija.

Daniel Holmberg, glasnogovornik Odbora stalnih predstavnika (COREPER) pri Evropskom vijeću, objavio je na društvenim mrežama da su predstavnici država članica odlučili odgoditi do daljnjeg glasanje o uredbi, a prvobitno je to glasanje bilo najavljeno za 7. mart.

Prema uredbi, koju je prošlog mjeseca odobrila Glavna skupština Evropskog parlamenta (EP) i koju moraju službeno odobriti zemlje članice EU-a da bi stupila na snagu, svi novi automobili i laka vozila koja će se prodavati u zemljama članicama od 2035. godine moraju imati nultu emisiju. To uključuje zabranu prodaje vozila sa benzinskim i dizel motorima.

Cilj smanjenja emisija do 2030. godine je 55 posto za automobile i 50 posto za kamionete.

Neke zemlje EU-a, predvođene Njemačkom i Italijom, usprotivile su se proteklih dana pokušaju zabrane prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, piše Buka. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...