Ovih pet namirnica snižavaju šećer u krvi

/

Iako obraćanje pažnje na šećer u krvi treba biti prioritet za dijabetičare, vođenje računa o tome može pomoći u izbjegavanju skoka glukoze, zauzvrat regulirajući energiju, raspoloženje, pa čak i glad.

Skokovi šećera u krvi i glukoze zamršeno su povezani s hranom koju jedete, pri čemu je vjerojatnije da će neki sastojci uzrokovati veći porast od drugih, a kasnije mogu dovesti do pada.

Dok je šećer u krvi svakako veći problem kod onih s dijabetesom, predijabetesom i drugim zdravstvenim problemima, praćenje i kontrola skokova mogu pomoći da se osjećate dobro, regulirajući raspoloženje, koncentraciju i razinu energije.

Srećom, postoje brojni načini na koje možete držati šećer pod kontrolom, pri čemu je prehrana dugoročno neophodna za održavanje razine glukoze.

Ugljikohidrati u svojim brojnim oblicima pretvaraju se u glukozu dok se probavljaju, što dovodi do povećanja razine šećera. Svako je tijelo jedinstveno po tome kako na njega utječe hrana, što se odnosi i na reakciju i na brzinu povećanja razine glukoze nakon unosa ugljikohidrata.

Iako određene kombinacije hrane mogu održati stabilnu razinu šećera u krvi, nema mnogo sastojaka koji mogu brzo smanjiti glukozu.

Stoga, ako imate ovaj problem, može biti korisno pratiti kako određeni obroci utječu na razinu glukoze i tražiti sastojke koji će vam omogućiti da se osjećate stabilnije.

Postoje načini na koje možete učiniti da hrana manje utječe na odgovor na glukozu, a integracijom korisnih navika u rutinu uz uravnoteženu prehranu možete raditi na održavanju stvari reguliranima.

“Ako su razine glukoze povišene zbog unosa određenog ugljikohidrata, to možete smanjiti kretanjem tijela ili meditacijom – objašnjava nutricionistica Dana James. Također možete uzeti jabučni ocat prije obroka kako biste smanjili odgovor na glukozu”, dodaje.

Određene kombinacije hrane mogu pomoći u održavanju razine šećera u krvi, usporavajući skok i omogućujući postupniji pad.

“Dodavanje životinjskih proteina, masti i vlakana u obrok također će usporiti glihemijski odgovor”, dodaje James.

Proteini

Opće je poznato da je uključivanje proteina u prehranu sjajan način da potaknete mišiće i energiju, a također su izvrsni i za održavanje razine šećera u krvi.

“Prehrana bogata proteinima snižava šećer nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš inzulin”, objašnjava doktorica integrativne medicine Bindiya Gandhi.

Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porijekla, uključujući losos, orašaste plodove, jaja, sjemenke konoplje, chia sjemenke, leća i mahunarke.

Za razliku od jednostavnog obroka bogatog ugljikohidratima, pokušajte uključiti porciju proteina na tanjur radi šećera u krvi.

“Dodavanje životinjskih bjelančevina u obrok najviše će pomoći prigušiti odgovor na glukozu. Na primjer, dodavanje piletine u sendvič sa salatom proizvest će niži odgovor na glukozu nego samo jedenje sendviča sa salatom”, objasnila je.

Slično tome, dodavanjem divljeg lososa u zdjelu za žitarice snizit će se glikemijski skok u posudi za žitarice.

Vlakna

Vlaknasta hrana je u cjelini odlična za tijelo. Ali dodatni bonus je što također može pomoći u održavanju zdrave razine šećera u krvi.

“Vlakna vas drže sitima i prema brojnim studijama pomažu u ravnoteži šećera. Prehrana bogata vlaknima pomaže kod ravnoteže šećera u krvi i koncentracije lipoproteina ili kolesterola kod dijabetičara”, objašnjava Gandhi.

Ona predlaže da u prehranu uključite chia i lanene sjemenke, mahunarke, leće ili bilo koje lisnato povrće.

Piskavica

Ako volite kuhati sa začinskim biljem, piskavica je ukusna biljka koja može pomoći u ravnoteži razine šećera u krvi. Iako Gandhi napominje da nije idealna za dojilje jer može utjecati na količinu mlijeka, ova je biljka izvrstan i jednostavan dodatak vašoj prehrani.

“Prehrana bogata piskavicom poboljšala je test tolerancije na glukozu, smanjila glukozu u urinu i poboljšala ukupni kolesterol i trigliceride”, objašnjava ona.

Pokušajte ju dodati u svoje pečeno povrće, domaće umake za tjesteninu ili čak juhe za slatki i orašasti okus s prednostima regulacije šećera.

Cimet

Još jedan odličan začin za održavanje razine ovih vrijednosti u krvi je cimet.

“U dvije studije, cimet je skromno izvijestio o poboljšanju šećera u krvi kod malih uzoraka pacijenata”, dodaje Gandhi.

Iako nije standard, preporučuje se njegovo konzumiranje za zdravu prehranu i način života.

Lako ga je uključiti u prehranu. Ubacite malo cimeta u jutarnju zobenu kašu, dodajte ga u grčki jogurt ili čak u smoothie bogat vlaknima kako biste održali stabilnu razinu energije i izbjegli skokove glukoze.

Jabučni ocat

Jabučni ocat uz obroke može pomoći u reguliranju skokova glukoze i održavanju zdrave razine šećera u krvi.

“Ocat se često reklamira kao pomoć u mršavljenju, kao i u ravnoteži šećera. Redovita konzumacija pomaže u poboljšanju kontrole, kao i poboljšanom oksidativnom stresu kod pacijenata s dijabetesom i visokim kolesterolom”, objašnjava Gandhi.

Možda nije najatraktivniji okus na svijetu, ali s jednom do dvije kašike svaki dan, dobrobiti su neporecive.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...