Jedan vitamin je čudotvoran za izgled dlake

/

Poznati triholog Helen Rivi podijelila je savjete koje smatra neophodnim za bolji rast kose, a posebno je istakla jedan vitamin.

“Vitamin C je važan za sve u tijelu, ali jedna stvar koja je značajna za kosu je da vitamin C pomaže tijelu da apsorbuje gvožđe”, objasnila je triholog. Gvožđe je jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka na koji se treba fokusirati kada je u pitanju rast kose.

“Mnogi ljudi imaju nedostatak gvožđa, tako da je važno obratiti pažnju na ovaj mineral kada je reč o rastu kose”, navodi ona.

Takođe, vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena u vašoj koži. Naš organizam proizvodi prokolagen kombinujući 2 amino kiseline – glicin i prolin. Za ovaj proces potreban je vitamin C. Vitamin C promoviše zdravlje kose, smanjuje gubitak kose i poboljšava rast kose. Nedostatak vitamina C takođe može dovesti do suve kose i ispucalih vrhova.

Dakle, vitamin C pruža sveobuhvatnu podršku i koži i kosi – ali morate biti sigurni da unosite dovoljno, jer vaše tijelo ne proizvodi samo vitamin C. Kako biste bili sigurni da u vaše tijelo unosite putem ishrane dovoljno vitamina C, konzumirajte sljedeće namirnice: citursi (pomorandže, kivi, limun, grejpfrut, paprika, jagode, paradajz, kupusasto povrće ( brokoli, prokelj, kupus, karfiol), crne ribizle, krompir…

Vitamin C je važan za zdravlje i rast kose, a ukoliko analize krvi ukažu na manjak vitamina C, u konsultaciji sa ljekarom možete uzimati i odgovarajuće suplemente vitamian C.

Izvor: nezavisne.com

Povezani postovi

Elvir Džafić ruši predrasude: Rom u policijskoj uniformi uzor mnogima

Elvir Džafić (26), kao mlađi, nije se vidio u...

Znate li zbog čega je poslanik Muhammed preporučio jedenje hurmi, naročito tokom ramazana?

Poslanik Muhammed vjernicima je savjetovao konzumiranje hurmi, a naročito...

Ove vrste cvijeća su je najbolji izbor za balkon i vrt: Prelijepo izgledaju i imaju predivan miris

Ako tek počinjete vrtlarsku avanturu, donosimo savjete koje proljetnice...