Bivši muž joj mora isplatiti za 25 godina neplaćenih kućanskih poslova

/

Žena koja se razvela od svog muža dobila je presudu da joj se isplati 204.624,86 eura nakon što je na sudu uspješno iznijela argumente da je zaslužila naknadu za 25 godina obavljanja svih kućanskih poslova.

Sud u Velez-Malagi u Španiji presudio je da ženi treba dodijeliti naknadu od bivšeg muža za sve neplaćene kućanske poslove koje je radila tokom 25 godina braka.

Pravo na novac

48-godišnja Ivana Moral razvela se od supruga 2020. godine, a sud je odlučio da, budući da je ona radila sve kućanske poslove u dvije i po decenije zajedničkog života, ima pravo na nešto novca.

Odredili su naknadu od 204.624,86 eura na osnovu španskih zakona o minimalnoj mjesečnoj plaći, tako da je Ivana sada u suštini plaćena za obavljanje svih kućnih poslova tokom braka.

Kako prenosi Euronews, Ivana je “ekskluzivno” radila sve poslove, a istovremeno je doprinijela porodičnom biznisu- u teretani u kojoj je čistila.

Kada se Ivana razvela, ona i njen suprug zadržali ono što su zaradili tokom veze.

Sadržaj tužbe

Međutim, u Ivaninoj tužbi stoji da je ona bila “uskraćena za svaku moguću karijeru zbog svoje isključive posvećenosti domu i porodici”, dok je njen bivši suprug “tokom godina braka gomilao i eksponencijalno uvećavao svoju imovinu”.

Ivana je rekla da su ona i njene kćerke ostale bez ičega, te da joj nikada nije bio dozvoljen pristup suprugovim finansijskim poslovima.

Tokom njihovog braka, posao njenog bivšeg supruga u teretani bio je dovoljno uspješan do te mjere da je mogao kupiti Porsche, Range Rover, BMW motore i ogromnu farmu maslinovog ulja koja je procijenjena na četiri miliona eura, piše Unilad.

Advokat Ivane Moral, Marta Fuentes, opisala je presudu kao pobjedu svih žena koje su uložile mnogo kako bi njihovi muževi profesionalno napredovali.

Prvobitno joj je ponuđeno namirenje za polovinu porodične kuće, ali joj je sada odobren paušalni iznos naknade i bit će isplaćena i mjesečna penzija od 500 eura.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...