‘Izgubili smo kupce i tržište… Kuda uopće ide ova industrija?’ Proizvođači peleta tužili Bosnu i Hercegovinu

/

Više proizvođača peleta tužilo je Bosnu i Hercegovinu tražeći naknadu izgubljene dobiti zbog višemjesečne zabrane izvoza – piše Capital.

Zbog energetske krize i divljanja cijena Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je polovinom prošle godine zabranio izvoz drveta i proizvoda od drveta. Zabrana je trajala sve do kraja januara ove godine, a proizvođači peleta su u više navrata izražavali nezadovoljstvo zbog toga ističući da su im dovedeni u pitanje već ugovoreni poslovi sa ino kupcima.

Najavljivali su i tužbe, a te najave sada su i ostvarili.

– Određena grupa proizvođača je podnijela tužbu prema Sudu BiH s ciljem naknade štete. Zabranom izvoza nam je napravljena ogromna šteta. Izgubili smo kupce i tržište, morali smo da vraćamo primljene avanse iz inostranstva i na kraju ne znamo kuda će uopšte ova industrija da ide dalje – kazao je za Capital predstavnik proizvođača peleta Goran Ivanović.

Kazao je da je zabrana izvoza išla na štetu velikog broja proizvođača.

– Naše procjene pokazuju da je ovom odlukom direktno pogođeno između 50 i 80 preduzeća u BiH – rekao je on.

Inače, u RS-u je do kraja marta na snazi odluka Vlade RS-a kojom je cijena peleta ograničena na 480 KM plus PDV.

Ivanović kaže da više nema potrebe da se cijena ograničava jer je ovo mrtva sezona.

– Ovo je period kada su nam ranije ino kupci dolazili i finansirali gotovo cijelu proizvodnju jer firme moraju da plate kredite, plaće radnika i ostale obaveze, a jednostavno prodaje na domaćem tržištu u ovom periodu nema – istakao je on.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS-a Lazo Šinik takođe je potvrdio da su pojedini veliki proizvođači podnijeli tužbe protiv BiH.

– Smatraju da im je tom odlukom nanesena šteta jer su već imali ugovorene poslove sa ino kupcima i izgubili očekivanu dobit – kazao je Šinik.

On je kazao i da smatra da domaći kupci ne trebaju plaćati pelet kao oni iz razvijenih evropskih zemalja te da bi država, u slučaju da opet bude donosila slične mjere, to morala da radi na drugačiji način kako bi se izbjegle ovakve situacije.

Iako je zabrana izvoza donesena kako bi se stabilizovalo domaće tržište i smirilo “divljanje” cijena, malo ko je osjetio bilo kakve benefite.

 

Povezani postovi

Pokušaj ubistva u BiH: Muškarac davio suprugu pa je izbo nožem

Tokom noći je u Višegradu došlo do pokušaja ubistva...

Zbog enormnih povećanja cijena ugrožena egzistencija građana

Dok potrošačka korpa u našoj zemlji i dalje raste,...

Nikad veći uvoz polovne garderobe u BiH

Uvoz polovne odjeće u Bosnu i Hercegovinu iz godine...

Viroza uzela maha: Čekaonice pune bolesne djece

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo povećan...