Zabrinjavajuće stanje u Oružanim snagama BiH: Niske plaće, loši uvjeti rada i manji interes

/

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je oglas za prijem 440 kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga BiH. Rok za prijavu je 30 dana.

U odnosu na 2008. godinu, kada je prvi put raspisan ovakav konkurs, interes za profesionalnu vojnu službu je šest puta manji. Razlog tome su niske plaće i loši uvjeti rada profesionalnih vojnika.

Dovoljno prijava

Biti profesionalni vojnik u BiH i nije više izazov kao nekad. Osim što nema interesa mladih, sve je veći broj vojnika koji zbog niskih primanja napuštaju profesionalnu vojnu službu. U Oružanim snagama BiH vjeruju da će u ovoj godini imati dovoljno prijava za sva upražnjena mjesta.

– Vrlo je interesantno za kazati da je u ovom momentu to širok spektar zanimanja koja mi tražimo i da kandidati, djevojke i mladići koji se mogu prijaviti na ovaj oglas, su minimum srednja školska sprema treći stepen ili više, zavisno od pozicije na koju se prijavljuju – navodi za BHRT Enes Sačić, pukovnik Oružanih snaga BiH.

Prema novim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, materijalni status pripradnika Oružanih snaga BiH trebao bi biti poboljšan. Njihove plaće bi trebale biti povećane za između 130 i 300 KM. Tako, plaća vojnika umjesto 749 bit će 882 KM, a plaća brigadira umjesto 1.690 bit će gotovo 2.000 KM.

Promijeniti odnos

Kadrovska nepopunjenost, nedostatak materijalnih sredstava za boravak profesionalnih vojnih lica i sveukupno loši uvjeti, samo su neki od pokazatelja zabrinjavajućeg stanja u Oružanim snagama u BiH. Navodi to parlamentarni vojni povjerenik koji je u protekloj godini boravio u vojarnama u BiH.

– Tu treba riješiti statusna pitanja, plate, naknade – to je jedno, a drugo – mogućnost napredovanja u službi. Mi ne smijemo od mladog čovjeka napraviti vojnika, pa od njega napraviti stražara ili čuvara, itd. – kaže parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Političke strukture moraju promijeniti odnos prema Oružanim snagama BiH, naglašavaju analitičari. Jedan od problema je i prekomjernost vojnih objekata koji opterećuju budžet kojim se financira profesionalna vojna služba.

– Jako je usporen koncept smanjenja nepotrebnih lokacija koje finansijski opterećuju Oružane snage i istodobno značajan broj ljudstva formalno mora biti raspoređen za čuvanje takvih lokacija – navodi vojni analitičar Berko Zečević.

Oružane snage BiH formirane su 2005. godine. Tada je formirana profesionalna vojska sa 10.000 vojnika, koliko ih je približno i danas.

Više u prilogu BHRT-a.

Kakvo je stanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine

Povezani postovi

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...