Zabrinjavajuće stanje u Oružanim snagama BiH: Niske plaće, loši uvjeti rada i manji interes

/

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je oglas za prijem 440 kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga BiH. Rok za prijavu je 30 dana.

U odnosu na 2008. godinu, kada je prvi put raspisan ovakav konkurs, interes za profesionalnu vojnu službu je šest puta manji. Razlog tome su niske plaće i loši uvjeti rada profesionalnih vojnika.

Dovoljno prijava

Biti profesionalni vojnik u BiH i nije više izazov kao nekad. Osim što nema interesa mladih, sve je veći broj vojnika koji zbog niskih primanja napuštaju profesionalnu vojnu službu. U Oružanim snagama BiH vjeruju da će u ovoj godini imati dovoljno prijava za sva upražnjena mjesta.

– Vrlo je interesantno za kazati da je u ovom momentu to širok spektar zanimanja koja mi tražimo i da kandidati, djevojke i mladići koji se mogu prijaviti na ovaj oglas, su minimum srednja školska sprema treći stepen ili više, zavisno od pozicije na koju se prijavljuju – navodi za BHRT Enes Sačić, pukovnik Oružanih snaga BiH.

Prema novim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, materijalni status pripradnika Oružanih snaga BiH trebao bi biti poboljšan. Njihove plaće bi trebale biti povećane za između 130 i 300 KM. Tako, plaća vojnika umjesto 749 bit će 882 KM, a plaća brigadira umjesto 1.690 bit će gotovo 2.000 KM.

Promijeniti odnos

Kadrovska nepopunjenost, nedostatak materijalnih sredstava za boravak profesionalnih vojnih lica i sveukupno loši uvjeti, samo su neki od pokazatelja zabrinjavajućeg stanja u Oružanim snagama u BiH. Navodi to parlamentarni vojni povjerenik koji je u protekloj godini boravio u vojarnama u BiH.

– Tu treba riješiti statusna pitanja, plate, naknade – to je jedno, a drugo – mogućnost napredovanja u službi. Mi ne smijemo od mladog čovjeka napraviti vojnika, pa od njega napraviti stražara ili čuvara, itd. – kaže parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Političke strukture moraju promijeniti odnos prema Oružanim snagama BiH, naglašavaju analitičari. Jedan od problema je i prekomjernost vojnih objekata koji opterećuju budžet kojim se financira profesionalna vojna služba.

– Jako je usporen koncept smanjenja nepotrebnih lokacija koje finansijski opterećuju Oružane snage i istodobno značajan broj ljudstva formalno mora biti raspoređen za čuvanje takvih lokacija – navodi vojni analitičar Berko Zečević.

Oružane snage BiH formirane su 2005. godine. Tada je formirana profesionalna vojska sa 10.000 vojnika, koliko ih je približno i danas.

Više u prilogu BHRT-a.

Kakvo je stanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine

Povezani postovi

Pokušaj ubistva u BiH: Muškarac davio suprugu pa je izbo nožem

Tokom noći je u Višegradu došlo do pokušaja ubistva...

Zbog enormnih povećanja cijena ugrožena egzistencija građana

Dok potrošačka korpa u našoj zemlji i dalje raste,...

Nikad veći uvoz polovne garderobe u BiH

Uvoz polovne odjeće u Bosnu i Hercegovinu iz godine...

Viroza uzela maha: Čekaonice pune bolesne djece

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo povećan...