Ministar Vujanović sa predstavnicima poslovne zajednice o uvođenju novih zakonskih rješenja u sektoru online trgovine

/

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović održao je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastanak sa predstavnicima eCommerce Asocijacije u BiH, čije članice su kompanije koje igraju značajnu ulogu u razvoju online sektora trgovine iz tehnološkog, logističkog, finansijskog i pravnog ugla.

Ovom prilikom razgovarano je o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini koji je, na prijedlog resornog ministarstva trgovine, Federalna vlada utvrdila 9. marta ove godine i uputila u parlamentarnu proceduru.

Ovim zakonom, između ostaloga, predviđeno je uvođenje i eksplicitno uređenje pojma online trgovine. S ciljem da se novi zakonski okvir u potpunosti uskladi sa zahtjevima tržišta i e-trgovine, Federalno ministarstvo trgovine započelo je razgovore sa zainteresiranim stranama. Ministar Vujanović na sastanku je naglasio važnost dijaloga javnog i privatnog sektora u kreiranju modernog i poticajnog okruženja za privredni razvoj.

– E-trgovina bilježi visoke stope rasta u proteklim godinama, a posebno je bila važna njena uloga tokom pandemije. Zakonski okvir je i do sada davao mogućnost registracije djelatnosti internet trgovine, ali će nova zakonska rješenja omogućiti poticajno legislativno okruženje kako bi se iskoristio potencijal ove djelatnosti. Novi zakon je značajan i važan poticaj u daljem rastu i razvoju ovog vida trgovine  – kazao je ministar Vujanović.

Predsjednik eCommerce Asocijacije u BiH Orhan Gazibegović predstavio je rezultate prvog sveobuhvatnog istraživanja web shopova u BiH. Kako je istakao, više od 70 posto vlasnika – ispitanika smatra da je za razvoj online sektora trgovine veoma bitna aktivna saradnja sa nadležnim institucijama BiH. O razvoju tehnologije i modernim rješenjima za organizaciju sistema e-trgovine na sastanku su govorili i predstavnici IT kompanija, banaka, brze pošte, kao i kompanija sa rastućim udjelom e-trgovine.

S ciljem iznalaska optimalnih rješenja koja će pratiti najnovija tehnološka rješenja i dostignuća, te osigurati neometan rast i razvoj ove djelatnosti, ministar Vujanović najavio je nastavak razgovora sa predstavnicima poslovne zajednice iz ove oblasti.

 

Povezani postovi

Građani FBiH će platiti i ceh loših menadžera u zdravstvu: Vlast nas zadužila za 200 miliona KM, bez obrazloženja

Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i...

Šest sindikata danas izlazi na ulice Banje Luke: Traže veće plaće

Sindikalne organizacije u RS danas izlaze na proteste. Oni...

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...

BiH visoko rangirana po organizovanom kriminalu u Evropi: Ključna ruta trgovine oružja i heroina

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji...