Demant na tekst “Teška bitka se vodi oko očuvanja vodovoda Bukovac”

/

U našu redakciju je pristigao demant na objavljeni tekst pod naslovom “Teška bitka se vodi oko očuvanja vodovoda Bukovac”. Demant prenosimo u cijelosti:

“Povodom Vaše objave od 30.03.2023. na portalu ZOS-a u vezi priloga gosp. Adnana Spahića iz Mekiša op. Tešanj “da se vodi teška bitka za očuvanje vodovoda Bukovac” izjavljujem sliedeće i demantujem dokazima u prilogu:

Naime, još 2016.godine kupio sam veći zapušteni posjed zvani BUKOVAC koji je u potpunosti bio obrastao korovom, trnjem i ostalim rastinjem tako da sam 3 godine zaredom morao čistiti i krčiti zemljište, kako bi ga doveo u upotrebno stanje. U podnožju jedne moje parcele bili su takođe obrasli korovom neki betonski objekti, tzv. rezervoari – kaptaže za vodu. Pošto sam se raspitao sa starim vlasnikom isti je rekao da je neformalna grupa mještana oko 2007. godine nasilno i nelegalno vršili iskopavanje kanala i izgradnju tih  kaptaža. Po tom saznanju odmah sam pokrenuo aktivnosti u vezi korištenja i statusa istih.

U prilogu je jedno od obraćanja mještanima početkom 2017. god. Pored nekoliko obraćanja mještanima, MZ Mekiš, JP RAD, Općinska inspekcija, Načelniku (čak tri puta, koji me nije htieo primiti za razgovor) bio sam prinuđen zaštiti svoj interes na druge načine.


Od 2019.godine sam otpočeo upravni postupak kojim sam tražio inspekciju NELEGALNIH VODNIH OBJEKATA I UKLANJANJE ISTIH sa mog posjeda. U međuvremenu dok sam uređivao parcele za svoje namjene, izvodio sam i ravnanje terena građevinskom mašinom te su me mještani i pojedinci tužili općinskom sudu tri puta, kao – ja ometam njihov  posjed.!!!

Napokon poslije više od 4 godine po rješenju općinskog inspektora a koji je na osnovu žalbi mještana PRESUDOM potvrdio KANTONALNI SUD, izrečena je ZABRANA KORIŠTENJA NELEGALNOG MJESNOG VODOVODA BUKOVAC.

U međuvremenu dok su tekli Upravni i Sudski procesi, OPĆINSKA UPRAVA JE FINANSIRALA I REALIZIRALA PROJEKAT SEKUNDARVOG VODOSNABDIJEVANJA NASELJA GORNJI MEKIŠ, tako da je sredinom 2022. izgrađen krak Vodovodne mreže prema mještanima Mekiša (iz ovih sporova) čime su stečeni uvjeti tj. MOGUĆNOST PRIKLJUČENJA NA GRADSKU MREŽU VODOVODA RAD TEŠANJ. (Prema tome, nisu istiniti navodi Spahića da nekoliko desetina domaćinstava ostaje bez vode).

U prilozima koje možete u galeriji su dokazi (Izjava) od strane starog vlasnika da su vodni objekti rađeni nelegalno i nasilno, te Uvjerenje općine i katastara da u poslednjih 50 godina, posjed nije bio društveno ni javno dobro, tu je i PRESUDA KANTONALNOG SUDA KOJIM SE ZABRANJUJE PREDMETNI NELEGALNI VODOVOD, te moj odgovor na zadnju tužbu.

S poštovanjem,
Irfan Karahmet”

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

OO Merhamet Doboj Jug počeo sa radom

Općinski načelnik Mirnes Tukić primio je danas u posjetu...

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za 3 bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

Tešanj: Problemi i izazovi za porodice s invalidnom i bolesnom djecom

Roditelji djece s invaliditetom koji žive u sredinama punim...

Doboj: Zbog vožnje u alkoholisanom stanju sankcionisana 52 učesnika u saobraćaju

Policijski službenici Policijske uprave Doboj, 26. i 27.04.2024. godine,...