Za profesionalizaciju federalnog parlamentarca ne treba more papira, stajanje u redovima…

/

Plaća od nekoliko hiljada KM, paušal, regres, razne naknade, benefiti su koje ima profesionalni federalni parlamentarac.

I da biste postali profesionalni zastupnik ili delegat, ne treba vam more papira, stajanje u redovima, trošenje novca.

Razlika između profesionalnog i neprofesionalnog

– Vrlo je jednostavna procedura. Osoba kada preda na pisarnicu zahtjev, gotovo je, ona je faktički profesionalac.Tada je naša služba za radne odnose prijavi. Osoba se odjavi sa svog bivšeg radnog mjesta. Tu nije neka složena procedura – kazao nam je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Razgovarali smo i sa Jasminom Duvnjakom koji je bio profesionalni parlamentarac. U prošlom mandatu bio je delegat u Domu naroda FBiH i pojasnio nam razliku između profesionalnog i neprofesionalnog parlamentarca.

– Profesionalni parlamentarci imaju uplaćene doprinose u Parlamentu FBiH, odnosno, pravo iz radnog odnosa, topli obrok… riječ vam je o klasičnom zaposlenju. Što se tiče neprofesionalnih, oni imaju pravo na paušal, naknadu za putne troškove i pojedini naknadu za rad u komisijama, nemaju plaću, nisu prijavljeni u Parlamentu FBiH

Kada želite profesionalizirati svoj status podnesete zahtjev Administrativnoj komisiji. Potrebna je kopija lične karte i neki od obrazaca i ništa više. Potom dobijete rješenje o zasnivanju radnog odnosa – ispričao nam je Duvnjak.

Hadžiavdića smo upitali na koliko sati su prijavljeni profesionalni delegati.

Ima ih koji su tražili jedan sat za profesorske poslove

– Na osam sati, ali možda smo imali jednog ili dva delegata koji su tražili da ih prijavimo na sedam sati. Riječ je o profesorima koji su tražili da im se ostavi jedan sat od ovih osam sati, da mogu obavljati svoju profesuru. Onda im mi isplaćujemo plaću na sedmosatno radno vrijeme, umanjenu plaću za taj jedan sat.

To vam je od 80 delegata, koliko sada imamo, jedan ili dva delegata. Mislim to je korektno ali i po zakonu im možemo dati tu šansu a i šteta je za profesore da jednom ili dva puta mjesečno imaju neke obaveze, profesionalizirali su se, a da ne rade kao profesori – obrazložio je Duvnjak.

U prošlom sazivu, kada je riječ o Domu naroda, od tadašnjih 58 delegata, njih 50 se profesionaliziralo, piše Faktor. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Hoće li Trojka sa strankom „Naprijed“ u Tešnju predstaviti zajedničkog kandidata za Načelnika?

Pripreme za lokalne izbore, zakazane za oktobar 2024. godine,...

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...