Recept za jelo bez kojeg je iftar u Sarajevu nezamisliv

/

Osnova tope je puter, mileram (po mogućnosti domaći) i slani kajmak. Ostale sastojke dodaje svako po svojoj želji i ukusu.

Topa, kako joj i ime kaže, se topi na laganoj vatri uz mješanje da se sastojci sjedine. Služi se topla. Dio je tradicije u Sarajevu a služi se uz vrele somune koji se umaču u topu. Posebna je legenda kad se topa služi, kao prvo ili drugo jelo tokom iftara.

Taj običaj je od kuće do kuće drugačiji, a često se povede i diskusija da li topa treba da ide prije ili nakon iftarske čorbice.

Kako pripremiti Topu? Tradicionalni recept

SASTOJCI POTREBNI ZA PRIPREMU TOPE

mladi sir
mozzarela
masni sir-Travnički
pavlaka
malo mlijeka
mala kašika brašna
50 gr putera
so

PRIPREMA
U tavu ili aluminijski tanjir staviti mladi sir, masni sir, mozzarelu, pavlaku, puter.
Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu, većinom se stavlja ista količina sastojaka.

Sve dobro izmjesati da se istopi i na kraju dodati malo soli.

Po želji mozete staviti jaje ,koje će te staviti na samom početku zajedno s ostalim sastojcima.

Služiti uz vruć somun.

Izvor: N1

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...

Romi danas slave svoj najveći praznik Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih...