Recept za jelo bez kojeg je iftar u Sarajevu nezamisliv

/

Osnova tope je puter, mileram (po mogućnosti domaći) i slani kajmak. Ostale sastojke dodaje svako po svojoj želji i ukusu.

Topa, kako joj i ime kaže, se topi na laganoj vatri uz mješanje da se sastojci sjedine. Služi se topla. Dio je tradicije u Sarajevu a služi se uz vrele somune koji se umaču u topu. Posebna je legenda kad se topa služi, kao prvo ili drugo jelo tokom iftara.

Taj običaj je od kuće do kuće drugačiji, a često se povede i diskusija da li topa treba da ide prije ili nakon iftarske čorbice.

Kako pripremiti Topu? Tradicionalni recept

SASTOJCI POTREBNI ZA PRIPREMU TOPE

mladi sir
mozzarela
masni sir-Travnički
pavlaka
malo mlijeka
mala kašika brašna
50 gr putera
so

PRIPREMA
U tavu ili aluminijski tanjir staviti mladi sir, masni sir, mozzarelu, pavlaku, puter.
Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu, većinom se stavlja ista količina sastojaka.

Sve dobro izmjesati da se istopi i na kraju dodati malo soli.

Po želji mozete staviti jaje ,koje će te staviti na samom početku zajedno s ostalim sastojcima.

Služiti uz vruć somun.

Izvor: N1

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Mogu smanjiti upale i spriječiti mnoge bolesti: Zašto bismo trebali jesti kupine?

Nekada su kupine važile za sezonski užitak, a danas...

Velika greška koju mnogi vozači prave: Provjerite da li ste među njima

Mnogi vozači koji nemaju klime voze sa otvorenim prozorima...

Zašto su suhe šljive dobre za zdravlje organizma i kako ih konzumirati?

Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća....