Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH, početak radova moguć u ovoj godini

/

Elektroprivreda BiH naredne sedmice će zvanično ući u posjed parcele od 100 hiljada kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji. Saznajemo da se nekoliko kompanija prijavilo na tender koji je objavljen.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Općina Banovići zvanično su ušli u zajednički projekt izgradnje solarne elektrane u ovoj općini. Vrijednost investicije je 15 miliona KM, a na osnovu ranije potpisanog ugovora Elektropivreda BiH je investitor, dok je Općina Banovići zadužena za davanje zemljišta.

“Zvanična predaja parcele od 100 hiljada kvadratnih metara Elektroprivredi BiH će uslijediti iduće sedmice. Elektroprivrda BiH je zadužena za tendersku proceduru koja je u toku, a vezano za izbor najpovoljnijeg izvođača koji će raditi na izgradnji solarne elektrane, dok je Općina Banovići zadužena za davanje zemljišta”, potvrdio je za Klix.ba načelnik Banovića Bego Gutić.

Ukoliko tenderska procedura bude provedena bez problema, radovi vezano za izgradnju solarne elektrane počet će u toku ove godine. Kako saznajemo, nekoliko kompanija je zainteresirano za izvođenje radova i one su se prijavile na objavljeni tender.

Instalacija solarne elektrane je predviđena na lokalitetu Selo II – Mjesna zajednica Banovići Selo. Trebala bi biti jačine 8,8 megavati, a proizvedena električna energija inicijalno će se koristiti za rad Rudnika mrkog uglja Banovići.

“Dvostruki je značaj ove solarne elektrane jer smo mi uključeni u tranziciju, dekarbonizaciju i zelenu agendu te na ovaj način želimo pokazati da se u Banovićima, koji su bili oslonjeni isključivo na proizvodnju uglja, može raditi i nešto drugo, odnosno da se može proizvoditi čista energija putem solara. S druge strane, ova elektrana će se nalaziti u neposrednoj blizini dalekovoda tako da će konekcija sa rudničkom električnom mrežom biti vrlo blizu”, naglasio je Gutić.

Fotonaponska elektrana “Banovići Selo” će biti izgrađena po principu “ključ u ruke”, a izvođač je dužan u ime i za račun Elektroprivrede BiH ishodovati (i snositi odgovarajuće troškove) sve dozvole, odobrenja i saglasnosti potrebne za izvođenje radova koji su predmet ugovora.

Elektroprivreda BiH je dala izvođaču i obavezu izrade glavnog, izvedbenog i projekta izvedenog stanja solarne elektrane, što umnogome olakšava ponuđačima na tenderu da pronađu najpovoljniju opremu za instalaciju.

Inače, Elektroprivreda BiH je u skladu sa strateškim ciljevima i opredjeljenjima iz dugoročnog plana razvoja do 2030. godine i strateškim planom razvoja, u proteklom periodu intenzivirala aktivnosti na pripremi investiciono – tehničke dokumentacije za potrebe programa ulaganja u proizvodne kapacitete na bazi korištenja solarne energije.

Putem javnih poziva se obratila pravnim i fizičkim licima i jedinicama lokalne samouprave s ciljem pronalaska adekvatnih lokacija za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Prema pozivu za iskazivanje interesa za prodaju/zakup ili drugi odgovarajući način korištenja nekretnina – zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana, koji je objavljen 9. jula 2021. godine, Općina Banovići je u skladu s traženim uslovima ponudila 100.050 kvadratnih metara zemljišta u zakup na 25 godina.

 

Povezani postovi

Istraživanje: Automobili ‘07-‘16 najoštećeniji; 10-20 godina najviše prepravljena kilometraža

Kilometraža automobila je prva stvar koju kupci primjećuju prilikom...

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

AS doo iz Jelaha organizator je ovogodišnjeg predstavljanja svih...

Svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2023.

Danas je svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj...

Organizatori 17. Međunarodnog sajma privrede Tešanj poručuju: “Ovo će biti najbolji i najposjećeniji Sajam dosad”

17.Međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2023.bit će održan...