Mirela Buljubašić: Do kad će nam mladi u bolnici volontirati za bon, a u DZ „Izudin Mulabećirović-Izo“ za 100,00 KM?

/

Mjesecima unazad Općina Tešanj ne predlaže nijednu konkretnu mjeru koja se tiče zadržavanja mladih, a posebno deficitarnih kadrova, bez kojih će, ukoliko se odliv stanovništva bude nastavio ovim tempom, sigurno ostati.

Piše: Mirela Buljubašić

Opis nije dostupan

Naime, činjenica je da u javnim ustanovama čiji je osnivač Općina, volonteri nemaju jadnak tretman, što opet doprinosi diskriminatornim praksama propisa i djelovanja naše Općine. Primjera radi, u organima uprave (čitaj:općini), volonter je ispoštovan u skladu sa Zakonom o volontiranju: isplaćuje mu se naknada za topli obrok i prijevoz, vrijeme provedeno u svojstvu volontera se tretira kao radno iskustvo.

Nažalost, volonteri u zdravstvu su u mnogo lošijoj poziciji. JU Opća bolnica Tešanj svojim volonterima za svaki radni dan koji provedu volontirajući u ustanovi dodjeljuje bon čija je vrijednost 3,5 KM. Neki ih iskoriste u bolničkoj kuhinji uzimajući topli obrok, dok drugi isti bon prodaju bolničkom osoblju.

U Domu zdravlja je nešto drugačija situacija. Do prije nekoliko mjeseci, volonteri su bili plaćani 2,00 KM po danu. Za 20 radnih dana, jedan volonter bi primio 40,00 KM ‘na ruke’. Posljednjih mjeseci (koliko tačno, odgovor može dati uprava Doma zdravlja) volonterima se isplaćuje 100,00 KM, također, gotovinom. Napominjem da su volonteri mlade obrazovane osobe sa srednjom stručnom i visokom stručnom spremom, tj. mladi koji su završili srednju medicinsku školu i fakultete.

Ovdje se problematizira nekoliko aspekata: ako smo svjesni odliva mladih ljudi, posebno medicinske struke, zašto vlasti ne reaguju na ovu pojavu? Zašto volonter u ustanovama zdravstva ne moze biti tretiran kao volonter u organima uprave, iako je njegov volonterski staž duplo manji od staža volontera u općini? Kakvu poruku ovakvim tretmanom šaljemo mladim ljudima koji žele da se obrazuju i doprinose ovom društvu? Da li smo svjesni koji je to udar na dosotjanstvo mladog čovjeka? Ko će ispratiti finasijske modele isplate po 100,00 KM koje primjenjuje JU Dom zdravlja Tešanj?
I, nije ovo priča koju javnost želi da čuje. Nije ovo populizam. Ovo je, nažalost, naša realnost.

Posebna priča je ta na koji način se volonteri angažuju i kako uopće dolaze do mogućnosti da volontiraju. O tome – nekom drugom prilikom. Stoga, pozivam sve vijećnike iz OV Tešanj da kroz vijećnička pitanja istraže ovu problematiku i inicijativama predlože konkretne mjere kako bismo pokazali mladima da vrijede i da cijenimo njihovo obrazovanje i zalaganje.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

U Općoj bolnici Tešanj za vikend rođene 3 bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji da su na...

Tešanj: Snaga naroda u petak ima izbornu skupštinu

Inicijativni odbor SNAGE NARODA Tešanj aktivno je radio na...

Uhapšen muškarac iz Tešnja zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Kako stoji u saopćenju MUP-a ZDK, jučer je izvršen...