Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, i u njemu se izvršava ibadet (bogosluženje, op.pr.) posta.
Međutim, postoje neke pogrešne navike na koje treba obratiti pažnju u ramazanu kako bismo tokom posta zaštitili organizam od raznih bolesti.
Neke od tih navika su:
- Pijenje mnogo vode za vrijeme sehura i pred zoru, pošto mnogi smatraju da će to zaštiti organizam od žeđi tokom dana. Međutim, pijenje velike količine vode u vrijeme sehura zadaje više posla bubrezima kako bi izlučili svu tu vodu, što ustvari povećava žeđ.
Zato se radije savjetuje konzumiranje voća bogatog vodom, poput lubenice, dinje i jabuke, jer one čine da se voda iz tijela izbacuje postupno tokom posta.
- Pijenje hladne vode neposredno nakon prekida posta jer to smanjuje cirkulaciju krvi prema želucu i crijevima, što predstavlja veliki stres za probavni sistem i izaziva grčeve.
Zbog toga nutriciolozi savjetuju prilikom iftarenja pijenje mlake vode, tj. vode sobne temperature ili pijenje mlijeka s hurmama, a da se tek nakon iftara može piti hladna voda za ublažavanje žeđi.
- Jedenje pržene hrane za iftar, jer ona predstavlja opasnost za želudac, uzrokuje probavne smetnje, pretilost i izaziva kiselinu nakon iftara. Zbog toga treba izbjegavati takvu vrstu hrane prilikom iftara.
- Jedenje slatka odmah nakon iftara jer to izaziva gomilanje masnoća u organizmu i povećanju tjelesne težine i holesterola, zato ako želite jesti slatko, neka to bude poslije teravih-namaza (namaz koji se klanja tokom mjeseca ramazana) i to u malim količinama, a najbolje bi bilo da to bude maksimalno jednom ili dva puta sedmično.
- Nedovoljno konzumiranje voća. Voće se smatra odličnim izvorom vitamina i minerala koje organizam treba u ramazanu, a pomažu i u borbi protiv debljine i smanjenju tjelesne težine.
- So i začini su nam ljuti neprijatelji, jer konzumiranje slane i začinjene hrane potpomaže izlučivanje vode iz organizma što izaziva osjećaj žeđi tokom dana i nepravilan rad srca.
Izvor: radiosarajevo