Strategije nema, a cyber prijetnje sve su češće: Za samo jedan mjesec u BiH izvršeno 10 miliona napada

/

Tokom samo jednog mjeseca u BiH je zabilježeno skoro deset miliona cyber napada, a državi i dalje nedostaju ključne strategije, propisi i sposobnost da zaštiti građane i kompanije, rečeno je u petak tokom predstavljanja rezultata prvog izvještaja o cyber prijetnjama članovima Parlamentarne skupštine BiH kojem su prisustvovali ministrica u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva baronesa Lucy Jeanne Neville-Rolfe i britanski ambasador Julian Reilly, javlja BIRN.

Podaci iz izvještaja o prijetnjama pokazuju da je u BiH zabilježeno više od 9,2 miliona različitih cyber napada samo tokom novembra 2022. godine, a bili su usmjereni protiv širokog spektra meta. To pokazuje značajnu ranjivost građana, poduzeća i institucija na prijetnje cyber sigurnosti, i to u nedostatku usklađenih strategija, usmjerenih propisa i savremenih sposobnosti za odgovor na cyber napade ili zaštitu od njih.

To su rezultati prvog izvještaja kojim se procjenjuju prijetnje cyber sigurnosti u BiH, čiji su autori Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC) i BIRNBiH.

– Napadi se broje u milionima i već stvaraju troškove poduzećima, nanose štetu institucijama, te iskorištavaju javnost. Nadam se da će današnja diskusija pomoći donositeljima odluka da bolje razumiju šta je potrebno uraditi sada kako bi se cjelokupno bosanskohercegovačko društvo zaštitilo od cyber prijetnji, kazala je Neville-Rolfe.

U izvještaju koji su pripremili CSEC i BIRNBiH procjenjuju se razmjere cyber prijetnji u BiH, te se naglašava rastuća potreba hitnog odgovora vlasti, piše Oslobođenje. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...