Želite smršavjeti, ali vam ne ide od ruke: Sedam grešaka koje pravite svako jutro

/

Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje i pozitivno uticati na kontroliranje kilograma.

Problem nastaje kada biramo kalorijske “bombe”, odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.

Izbjegavamo proteine

Kremasta kafa i kolačić poput muffina čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, izvan doma. Riječ je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj, nažalost, nedostaje proteina.

Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte započeti dan s dva tvrdo kuhana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali chia sjemenke.

Pretjerujemo sa sokovima

Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Na primjer, jedna prosječna narandžaa ima oko 60 kalorija, dok čaša soka od istog voća ima skoro dvostruko više.

Pritom treba znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koje to čine tek povremeno.

Jedemo pogrešne izvore masnoće

Poznato je da tijelo treba masnoću da bi moglo normalno funkcionirati. No to ne znači da treba s njima pretjerivati, a posebno ako je riječ o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca, piše Dnevnik.hr.

Poznata njujorška nutricionistica Bonnie Taub-Dix predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masnoća, poput grčkog jogurta s malo nasjeckanih oraha.

Dodajemo vještačke zaslađivače

Ako nešto ima manje kalorija, ne znači i da nema negativnih posljedica na naša tijela. Studija iz časopisa Nature pokazala je da vještački zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu, što rezultira pojačanom potrebom za fruktozom kako bismo se osjećali zadovoljnima.

Nutricionistica Brooke Alpert iz kompanije B Nutritious sugerira ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivačaa, ali s dodatkom začina poput cimeta, koji će potaknuti rad metabolizma.

Predugo čekamo na doručak

Ako prvi obrok u danu jedemo tek nekoliko sati nakon buđenja, odnosno tek kad nas podsjeti zvuk želuca, veće su šanse da ćemo pretjerati s konzumacijom hrane te završiti s kakvom kaloričnom bombicom u ruci.

Iako ne postoji službeni raspored kada bismo trebali jesti prvi obrok u danu, treba pripaziti da nam tijelo nije izgladnjelo.

Ne pazimo na veličinu namirnica

Vjerovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Univerziteta Penn State pokazala je da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju žitne pahuljice manjeg oblika.

Glavni je razlog za to što mjere željenu količinu “odokativnom” metodom. Umjesto toga koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.

Jedemo preobilne obroke

Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretit će tijelo, usporiti metabolizam te vas uspavati.

Umjesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnoteženog omjera proteina i ugljikohidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.

Izvor: radiosarajevo

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...