Statistika neumoljiva, poskupljenja nedostižna: Građani prinuđeni da štede i na hrani

/

U martu ove godine cijene hrane bile su više za 19 posto u odnosu na isti mjesec 2022., što potvrđuju i prosječne cijene osnovnih životnih namirnica.

Minimalna plaća

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, poskupjelo je praktično sve – od soli i hljeba do kafe i čokolade.

Tako je kilogram hljeba u martu ove godine skuplji za 0,6 KM, riže za 0,8, kafe za 1,4, mesa za 2,3 KM, šećera za 0,6, putera i margarina za 5,2 odnosno 1,2 KM.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, troškovi života četveročlane porodice u martu su iznosili 2.892 KM, a najveći dio odnosi se upravo na hranu, za koju je potrebno izdvojiti 1.254 KM. Prosječna plaća u FBiH iznosi 1.208 KM i nije dovoljna ni za troškove prehrane, dok su radnici s minimalnom plaćom od 596 KM ili penzioneri s nepunih 500 KM mjesečno već duže vrijeme prinuđeni da značajne uštede pokušavaju napraviti i na hrani.

Vrhunac inflacije

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Ljiljan Veselinović kaže kako većina ekonomista smatra da je vrhunac inflacije dostignut krajem prošle godine te da su prognoze za 2023. optimistične.

– Razlog zašto o ovim temama donosioci odluka ne pričaju koliko bi trebali je što se eksperti ne uključuju dovoljno u rad, već se odluke najčešće donose po nekom ad hoc sistemu. Tu i tamo se donese neka dobra odluka, ali građani su uglavnom prepušteni “silama ponude i potražnje” i prinuđeni da promjenom vlastitog ponašanja prave uštede i sastavljaju kraj s krajem – ističe Veselinović.

Koliko je litar mlijeka

Litar mlijeka u martu je koštao 2,5 KM i skuplji je za 0,9 KM, značajno su rasle i cijene poljoprivrednih proizvoda – krompira, luka, graha, a u odnosu na mart prošle godine jeftinije je samo ulje, i to za 10 feninga.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

U BiH zaposlene 852.921 osoba, najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u...

Za izgradnju cesta odobreno 22 miliona maraka

Vlada Federacije BiH usvojila je na prijedlog Federalnog ministarstva...

Utvrđen prijedlog zakona o advokaturi FBiH

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na prijedlog Federalnog...

Zbog vlasti, dobojski student se stide svog grada

U sjeni "velikih" političkih tema i manipulacija krije se...