Jedni ostaju u politici, drugi idu u privatni sektor: Šta će raditi bivši ministri Vlade FBiH

/

Nakon višemjesečnih blokada Vlada FBiH je imenovana, ali nakon što su se u ulicu Hamdije Čemerlića 2 uselili novi ministri, zanimalo nas je na koji način će oni dosadašnji nastaviti svoju karijeru.

Istina, neki su na posljednjim izborima osigurali opstanak u politici i izborili se za pozicije u skupštinama, jedan dio će u privatni biznis, neki će u obrazovanje, a ima i onih koji će u mirovinu.

Tri delegata

Bivši premijer Fadil Novalić se iz premijerske fotelje preselio u Zastupnički dom Parlamenta FBiH, gdje je u društvu s dosadašnjim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem. Bivša ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH, skupa s donedavnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su bivši ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić.

Jelka Milićević, koja je obnašala dužnosti ministrice finansija i dopredsjednice Vlade FBiH, kaže da ostaje pri svojoj izjavi da je vrijeme za nove, mlađe ljude i nove ideje.

– Nas starije treba pustiti da se odmorimo, jer period od osam godina koji sam provela na ministarskoj poziciji je zaista bio dug – kazala nam je Milićević.

– Odmorit ću se tokom ljeta, a od septembra nastaviti svoj angažman na fakultetu – kazala nam je bivša ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je i prije preuzimanja ovog ministarstva radila kao profesorica na Fakultetu menadžmenta i javne uprave Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Traži naknadu

Bivši ministar pravde Mato Jozić kazao nam je da se vratio u svoju Posavinu te da je podnio zahtjev za korištenje „bijelog hljeba“, odnosno naknade na koju ima pravo po prestanku mandata.

– Moram se malo odmoriti. Ne planiran ništa drugo, osim da poslije svega budem živ – dodao je Jozić.

Bivši federalni ministar industrije i energetike Nermin Džindić također je na odmoru.

– Nekoliko mjeseci do godišnjih odmora svakako je odmor. Da se malo resetiram, a poslije toga idem u privatni sektor – kazao nam je Džindić.

Gdje će Drljača i Lasić

Bivši federalni ministri prometa i komunikacija, trgovine, odnosno rada i socijalne politike Denis Lasić, Zlatan Vujanović i Vesko Drljača nisu odgovarali na naše pozive. Ranije se spominjala mogućnost da će Lasić zadržati svoju poziciju, ali to se nije dogodilo pa je trenutno „na čekanju“ u vezi s budućim angažmanom, piše Avaz. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...

Stranka za BiH i DF se izjasnili: U Tešnju podržavaju kandidata za načelnika iz SDA

Kako još uvijek nezvanično saznajemo lokalni općinski odbori Stranke...

Adil Halilović izabran za predsjednika Općinskog odbora SNAGE NARODA Tešanj, Damir Numić potpredsjednik

Inicijativni odbor SNAGE NARODA Tešanj predano je radio na...