Stranka u Španiji traži otvaranje javnih prodavnica, rast cijena hrane je nekontrolisan

/

Cijene hrane u Španiji će ostati vrlo visoke do kraja godine, upozoravaju stručnjaci, dok Podemos pokreće inicijativu za otvaranje javnih prodavnica prehrambenih proizvoda.

Španska politička stranka ima plan da pokrene lanac javnih supermarketa, koje finansira vlada, kako bi kontrolisali cijene namirnica.

Podemos, manjinska ljevičarska stranka u koaliciji socijalističke vlade, nada se da će ta ideja biti relizirana te navode da je korisna.

Rastuće cijene hrane dostigle su rekordnu vrijednost u februaru kada su se povećale za 16,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Iako je španska vlada uvela smanjenje PDV-a nan eke osnovne prehrambene proizvode cijene nisu značajno pale.

Mišljenja Španaca oko ove ideje su podijeljena. Dok jedni misle da je ideja dobra, drugi su stava da nema smisla snižavati cijene u prodavnicama, jer su na kraju građani ti koji će više platiti kako bi nadokladili gubitke preduzeća.

“Nema smisla snižavati cijenu korpe za kupovinu, a zatim povećavati poreze jer javni lanac supermarketa naglo gubi novac”, kaže jedan od građana.

Ljevičarska stranka pobija ove argumente i nastavlja da se zalaže za stvaranje javnih supermarketa.

“Prehrambeni sektor je povećao cijene na uvredljiv način. To se ne može opravdati samo inflacijom”, kaže María Teresa Perez iz Podemosa.

Mnoge porodice moraju da kupuju hranu lošijeg kvaliteta jer su cijene onoga što bi htjeli kupiti previsoke. Cijene su porasle za oko 30 posto, dvostruko više od indeksa potrošačkih cijena hrane.

Ideja je da se otvori prvih 1.000 prodavnica u opštinama sa više od 20.000 stanovnika. Podemos ima za cilj snižavanje cijena proizvoda, uz istovremeno plaćanje većeg broja proizvođača i pružanje pristojnih uslova rada zaposlenima.

Stranka krivi privatne supermarkete da “manipulišu” sa cijenama hrane i “pohlepno se ponašaju, što nije iznenađujuće, ali je nečuveno”.

Prema računici stranke, koristi će biti više nego troškova, jer bi se otvorilo do 50.000 novih radnih mjesta. Plan bi također pomogao malim preduzećima kroz alijansu u kojoj bi državni lanac bio njihov distributer.

Dok Podemos zagovara ideju supermarketa koji finansira vlada, španski lanci distribucije su tu ideju odlučno odbacili.

U Evropi, Španija nije prva zemlja koja razmišlja o ovoj opciji. Poljska je to razmatrala prije tri godine kada je vlada predložila stvaranje lanca prehrambenih proizvoda u državnom vlasništvu za pomoć poljoprivrednicima.

Izvor: Klix

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...