BIH: Gradovi i sela bez ljudi, mladih sve manje

/

Negativan prirodni priraštaj i iseljavanje iz Bosne i Hercegovine dovodi do gubitka stanovništva od jedan i po posto svake godine, procjene su UN-a. Demografske karte pokazuju da stotine mejsta u BiH rapidno ostaje bez stanovništva.

U Srebrenici kažu da je više kladionica nego pekara i zanatskih obrta. Pekare i nema. Banke su zatvorile svoje poslovnice. Nema ni mesare. Autobuska stanica ne radi već pet godina.

“Srebrenica je tuga”, rekao je Srebreničanin Krsto Stjepanović.

U njegovoj zgradi svi stanovi su bili popunjeni, danas ima pet stanovnika.

Svi demografski pokazatelji govore da je Bosna i Hercegovina postala zemlja staraca. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, kazao je kako je omjer penzionera i radnika 1:1,27, dok je za vrijeme bivše Jugoslavije taj omjer bio 1:3.

Prema popisu stanovištva iz 2013. godine, broj osoba do 18 godina je bio blizu 700.000. Na kraju 2018. godine, dakle za pet godina, broj mladih se smanjio na 600.000. Projekcije za ovu godinu su 560.000.

Opširnije u prilogu TV Liberty ovdje.

Izvor akta.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Panonska jezera imaju impresivne rezultate: Od 1. juna više od 200.000 posjeta

Prvi dio, sezone na Panonskim jezerima u Tuzli protekao...

Dok BiH kupuje struju i bilježi gubitke: Milijarde maraka “teku” Drinom

Blaga zima i nedostatak snijega, ali i period dugotrajne...

Nema krize, za šest mjeseci smo registrovali skoro 500 novih automobila više nego prošle godine

U našoj zemlji je registrovano više od 6.300 novih...

U BiH se zbog globalne situacije očekuje poskupljenje automobila

Naelektrizirano je ozračje oko električnih automobila i poreza na...