Doktorirao Mirnes Kovač na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

/

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu jučer je Mirnes Kovač odbranio doktorsku disertaciju o temi “Odnosi Bosne i Hercegovine sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom i involviranje Sjedinjenih Američkih Država”.

Komisiju za odbranu doktorske disertacije činili su: prof. dr. Damir Kapidžić (mentor), prof. dr. Sead Turčalo (predsjednik) i dr. Hamza Karčić (komentor), koji su ukazali na značaj ovog rada u rasvjetljavanju uloge Kraljevine Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država u međunarodnom priznavanju Bosne i Hercegovine, te u kasnijem diplomatskom i vojnom involviranju Sjedinjenih Američkih Država na zaustavljanju agresije na Bosnu i Hercegovinu i postizanju Mirovnog sporazuma u Daytonu.

Fokus ovog rada bila je vanjskopolitička analiza uspostave i razvoja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom 1992. godine, te njena diplomatska, politička i humanitarna pomoć Bosni i Hercegovini tokom i nakon agresije, a posebno njena uloga i podrška na međunarodnom nivou u alarmiranju svjetske javnosti i velikih sila oko Bosne i Hercegovine.

Saudijsko priznanje Bosne i Hercegovine 17. aprila, 1992. godine, bilo je važno za kasniji proces međunarodnog priznanja naše države posebno od strane zemalja muslimanskog svijeta. U radu se pokazalo koliko je saudijska diplomatska podrška bila važna u ovom početnom periodu, od članstva u Ujedinjenim nacijama, preko podrške kroz Pokret nesvrstanih, do djelovanja putem Organizacije islamske konferencije (OIC).

Također, Kovač je pokazao kakav je bio utjecaj Kraljevine Saudijske Arabije na vanjsko-političko djelovanje Sjedinjenih Američkih Država koje je u određenim trenucima igralo značajnu ulogu za našu domovinu. Involviranje u Bosni i Hercegovini je pored američkog opredjeljenja da pomognu riješiti problem u Evropi imalo i širu međunarodnu dimenziju i odjek među zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Ukazao je na važnost razumijevanja uloge Sjedinjenih Američkih Država u ratnim godinama, što je jedan od važnijih trenutaka u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine. Kraljevina Saudijska Arabija se rukovodila realpolitikom Sjedinjenih Američkih Država i američkom idejom podrške Bosni i Hercegovini, a ne stvaranjem nove političke realnosti na terenu. Kraljevina Saudijska Arabija je u pravilu poštovala i podržavala zvanične stavove legalne i legitimne vlasti Bosne i Hercegovine, jedna je od glavnih teza ovog istraživačkog rada.

Kovač je ukazao da, s obzirom na intenzitet odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), te u neposrednoj poslijeratnoj obnovi, a imajući u vidu realne političke i ekonomske potencijale saradnje, današnji odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije nisu na zadovoljavajućem nivou. Također, ukazao je na određene nove okolnosti koje bi trebalo shvatiti kao prednost i uložiti značajne resurse u redefiniranje vanjske politike Bosne i Hercegovine koja će znati predstaviti svoje potencijale i tako obnoviti i učvrstiti strateška partnerstva sa važnim zemljama i na Istoku i na Zapadu, a pogotovo sa zemljama s kojima naša domovina ima historijske, kulturne i vjerske veze kao što je to Kraljevina Saudijska Arabija.

Mirnes Kovač je završio Gazi Husrev-begovu medresu, zatim Fakultet islamskih nauka, a potom magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Sussex u Velikoj Britaniji.

Od 2005. godine radi u redakciji Islamskih informativnih novina Preporod kao novinar i urednik u redakciji.

U dosadašnjem profesionalnom i naučnom angažmanu sarađivao na više naučnih i istraživačkih projekata u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, te učestvovao na brojnim međunarodnim konferencijama posvećenim Bliskom istoku, islamu i muslimanima u Evropi.

Također, do sada, uz desetak prijevoda sa engleskog jezika na bosanski iz oblasti islamistike, historije religija, međunarodnih odnosa  i dr., objavio je brojne članke, intervjue i analize  iz oblasti politike Bliskog istoka, Balkana u domaćim i svjetskim medijima.

Autor je prvog izvještaja o Bosni i Hercegovini za prvo izdanje Brillovog godišnjaka “Muslimani u Europi”, 2009. godine. Objavio je autorsku knjigu “Opsada islama”, zbirku intervjua sa najznačajnijim misliocima o islamu na Zapadu i u muslimanskom svijetu 2014. godine, a autor je i nagrađenog međureligijskog projekta “One Book For Peace”.

Doktorske studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu upisao je 2019. godini i u predviđenom roku završio sve studijske obaveze sa najvišim rezultatima.

(Preporod.info)

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Muči vas bronhitis? Donosimo prirodan, nadasve ukusan lijek za ovu dosadu

Ljekovita krema od banane je odlično prirodno sredstvo protiv...

Ovaj džem je gotov za pola sata, bez šećera i kuhanja

Donosimo vam recept koji vas kroz kratak i jednostavan...

Zabrinjavajući podaci: Pretilost među djecom i adolescentima porasla četiri puta

Stope pretilosti među djecom i adolescentima porasle su čak...

Iznenadite svoje ukućane: Recept za buredžike koje svi obožavaju

Ukoliko imate malo "viška" vremena, predlažemo vam da sebe,...