Jeste li je već probali? Čokoladna verzija trileće

/

Turski mokri kolač je sočni desert kojeg je jednostavno napraviti, a oduševit sve ljubitelje čokoladnih slastica. Ovaj kolač često nazivaju i čokoladnom verzijom trileća.

Ono što je idealno kod ovog recepta jeste što vam nije potrebna vaga jer sve mjerite na šolju od 200 mililitara.

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

petero jaja

jedna šolja mlijeka

jedna šolja ulja

jedna šolja šećera

dvije šolja brašna

jedna kesica praška za pecivo

jedna kesica vanilin šećera

četiri kašike kakaa

Sastojci koji će vam biti potrebni za preliv su:

jedna šolja šećera

tri šolje mlijeka

pola šolje ulja

pet kašika kakaa

100 grama čokolade za kuhanje

Priprema:

Za početak mikserom umutite jaja i postepeno dodajte ostale sastojke za biskvit. Za to vrijeme ugrijte rernu na 180 stepeni. Kada smjesa postane jednaka ulijte je u tepsiju ili kalup kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Kolač pecite 30 minuta na istoj temperaturi, a čačkalicom provjerite da li je pečen. Kada je gotov, izvadite ga iz rerne i pažljivo odvojite papir za pečenje. Kolač je potrebno okrenuti na drugu stranu i izrezati na kocke.

Dok se biskvit hladi na sobnoj temperaturi, u šerpi na laganoj vatri zagrijte šećer, mlijeko, ulje i kakao. Kada se smjesa zagrije dodajte čokoladu. Miješajte dok se komadići čokolade ne istope. Najbolje je da smjesa prokuha. Na kraju, vrelu smjesu prelijte preko bisvikta.

Izvor: Klix

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...