Turski mokri kolač je sočni desert kojeg je jednostavno napraviti, a oduševit sve ljubitelje čokoladnih slastica. Ovaj kolač često nazivaju i čokoladnom verzijom trileća.
Ono što je idealno kod ovog recepta jeste što vam nije potrebna vaga jer sve mjerite na šolju od 200 mililitara.
Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:
petero jaja
jedna šolja mlijeka
jedna šolja ulja
jedna šolja šećera
dvije šolja brašna
jedna kesica praška za pecivo
jedna kesica vanilin šećera
četiri kašike kakaa
Sastojci koji će vam biti potrebni za preliv su:
jedna šolja šećera
tri šolje mlijeka
pola šolje ulja
pet kašika kakaa
100 grama čokolade za kuhanje
Priprema:
Za početak mikserom umutite jaja i postepeno dodajte ostale sastojke za biskvit. Za to vrijeme ugrijte rernu na 180 stepeni. Kada smjesa postane jednaka ulijte je u tepsiju ili kalup kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Kolač pecite 30 minuta na istoj temperaturi, a čačkalicom provjerite da li je pečen. Kada je gotov, izvadite ga iz rerne i pažljivo odvojite papir za pečenje. Kolač je potrebno okrenuti na drugu stranu i izrezati na kocke.
Dok se biskvit hladi na sobnoj temperaturi, u šerpi na laganoj vatri zagrijte šećer, mlijeko, ulje i kakao. Kada se smjesa zagrije dodajte čokoladu. Miješajte dok se komadići čokolade ne istope. Najbolje je da smjesa prokuha. Na kraju, vrelu smjesu prelijte preko bisvikta.
Izvor: Klix