Vodite računa o ishrani tokom Kurban-bajrama, posebno osobe s hroničnim bolestima

/

Ljekar Murat Dogan s Medicinskog fakulteta Univerziteta Hitit naveo je da pacijenti s dijabetesom, povišenim holesterolom i krvnim pritiskom, gihtom, cirozom, hroničnim zatajenjem bubrega i koronarnim arterijama trebaju obratiti pažnju na svoju ishranu tokom vjerskog praznika Kurban-bajrama.

Skrenuo je pažnju na povećanu konzumaciju crvenog mesa, slatkiša, šećera i soli tokom praznika.

Naveo je da bi hronični bolesnici u ovom periodu trebalo da se pridržavaju preporuka svojih ljekara.

“Naši pacijenti s hroničnim bolestima trebalo bi da preferiraju nemasno crveno meso i preporučujemo im da uzimaju lijekove bez preskakanja doze, počevši od jutarnjeg obroka. Treba izbjegavati prekomjernu konzumaciju mesa”, rekao je Dogan.

Skrećući pažnju na prekomjernu konzumaciju soli zbog praznika, Dogan je rekao:

“Osim ako naš ljekar ne preporuči drugačije, preporučuje se konzumiranje jedne kašičice, odnosno u prosjeku 5-6 grama soli dnevno. Prekomjerna konzumacija soli može pogoršati visok krvni pritisak i zatajenje srca, što znači odlazak u hitnu pomoć umjesto dobrog odmora.”

Njegova preporuka je i da osobe, koje imaju stomačne i crijevne tegobe, kurbansko meso konzumiraju 24 sata nakon klanja.

“Konzumiranje proizvoda s visokim glikemijskim indeksom kao što su pekarski proizvodi, šećer, čokolada i drugi može uzrokovati nagle fluktuacije šećera u krvi ili, kako narod kaže, šećernu komu. Zato im se preporučuje da se što više pridržavaju ishrane”, upozorio je Dogan.

Istakao je i da su temperature zraka u porastu te je građanima preporučio da piju osam do deset čaša vode dnevno, prenosi N1

Izvor: bosnainfo.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...