Napravite sladoled od lubenice, ljetnu poslasticu od samo dva sastojka

/

Ovih dana većina nas uživa u različitim ukusima sladoleda – bilo da je u kornetu, na štapiću, u kutiji, da je kupovni ili onaj koji sami pravimo kod kuće.

Sladoled je djelimično ili potpuno zamrznuta poslastica koja se većinom sastoji od mlijeka ili mliječnih proizvoda te nemliječnih sastojaka koji se dodaju u smjesu u svrhu podešavanja ukusa, arome, boje, mirisa i konzistencije.

A u moru recepata za pripremanje sladoleda kod kuće tokom vrelih ljetnih dana, izdvojio se recept za sladoled od lubenice, koji je u isto vrijeme osvježavajuća, ali i zdrava zamjena za nešto slatko u kojoj možete uživati cijelo ljeto.

Osim što je ukusna, lubenica sadrži vrlo malo kalorija, izvrstan je izvor vitamina C, a osim toga, kako struka kaže, svakodnevna konzumacija lubenice utiče na poboljšanje zdravlja srca i jačanje mozga te revitalizaciju imunološkog sustava.

A sladoled od lubenice od samo dva sastojka nećete pronaći u lokalnoj poslastičarnici, ali ga možete napraviti kod kuće, jer izrada nije komplikovana, a trud će se isplatiti.

Sastojci:

– 700 g lubenice očišćene od koštica

– sk jednog limuna (po želji od limete ili narandže)

Gastroljupci mogu dodati i:

– 250 ml grčkog jogurta

– 30 g šećera

– ekstrakt vanilije

 

Priprema:

Na pleh stavite komad papira za pečenje. Lubenicu očistite od koštica i narežite na manje kocke pa rasporedite po plehu, koji ćete staviti u zamrzivač na najmanje tri sata. Nakon tog vremena izvadite lubenicu i započnite s pripremom sladoleda. Kockice lubenice stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte sok od limuna (limete ili narandže) i sve skupa pomiješajte.

Po želji možete dodati šećer ili grčki jogurt u smjesu od lubenice i limuna – ako želite malo blaži ukus – te sve skupa blendajte. Na kraju dodajte malo ekstrakta od vanilije i pomiješajte.

Dobijenu smjesu prebacite u jednu veću posudu da sladoled možete vaditi u obliku kugli ili u posudice za oblikovanje sladoleda i vratite u zamrzivač na dva-tri sata. Nakon tog vremena kalupe izvadite iz zamrživača i uživajte u zdravom, domaćem i niskokaloričnom sladoledu.

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...

Romi danas slave svoj najveći praznik Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan (Ederlezi), jedan od svojih najznačajnijih...

Amerikanci nazvali Zdravka Čolića srbijanskim Tomom Jonesom: “Jedan od najskupljih na Balkanu”

Popularna američka stranica celebritynetworth.com opisala je Zdravka Čolića kao...