Kako da razlikujete meso zdravih i bolesnih životinja?

/

Nakon klanja životinja potrebno je odrediti da li njihovo meso i unutrašnji jestivi organi potiču od zdravih ili bolesnih životinja.

Ako potiču od bolesnih životinja mogu izazvati trovanja ljudi. Njihova upotreba je u tom slučaju zabranjena. Boja je jedna od glavnih kvalitativnih odlika mesa, ističe stručnjak za stočarstvo Kosovka Jakšić.

Meso zdravih krava je svijetlo crveno, suho, ponekad i mekano. Meso bikova je tamno crveno, čvrsto, grubo, suho i ima malo masnog tkiva. Meso volova ima tamno crvenu boju, manje je grubo i protkano masnim tkivom.

Kod svinja, meso je svijetlo crveno, protkano masnim tkivom. Jetra je glatka, sjajna i crvenkaste boje. Pod pritiskom prsta tvrda i elastična. Slezena je crvenkasta u bikova i malo obla, u krava sivo crvena, više ravna, sivo smeđa u teladi i ovaca, u svinja crvena odmah poslije klanja, a nekoliko sati kasnije postaje tamno crvena. Pluća su sjajna i glatka, svijetlo crvene boje, isječen komad pluća u vodi pliva. Bubrezi su tamnocrveni, sjajni i glatki. Krv je svijetlo crvena iz arterija, a tamno crvena iz vena, brzo se zgrušava, navodi.

Kod bolesnih životinja meso je mekano, vlažno i ljigavo. Krv je tamnije boje. Žučna kesica je puna tečnosti (pantljičara, ehinokok). Slezena je povećana i promijenjene boje (to je uvijek znak da je životinja bolesna). Pluća su promjenljive boje, pod pritiskom se osjećaju mekši ili čvršći čvorići. Na bubrezima se mogu vidjeti mjehurići razne veličine, zagnojena mjesta. Krv je blijedocrvena, vodnjikava ili tamnocrvena: slabo se zgrušava ili se uopšte ne zgrušava, predstavio je stočarski stručnjak.

Stoga se preporučuje kupovina hrane isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama.

Izvor: nezavisne.com

Povezani postovi

Šta se dešava u organizmu ako ćešće konzumiramo lovor

Lovor se koristi kao dodatak mnogim jelima. Pored toga...

Kako jednom rečenicom uvrijediti državljane zemalja Evrope: Jesu li pogriješili s odabirom za BiH?

Zanimljiva mapa podijeljena na Twitteru na šaljivi način prikazuje...

Želite smršaviti, a ne možete bez hljeba? Isprobajte zdravu verziju spremnu za 90 sekundi

Maja Kružević, savjetnica za ishranu iz Srbije, na svom...

Debata zbog novog trenda na vjenčanjima: Stručnjaci pozivaju da se ova praksa zabrani

Novi trend među mladencima u svijetu, posebno u SAD-u,...