Mišljenje struke: Ljudi s ovim karakteristikama najbolji su roditelji

/

Ne postoji recept za dobro roditeljstvo, a ono zahtijeva vrijeme, trud i iskustvo, donosi Your Tango. Iako ne postoji sveobuhvatan popis osobina koje bi bile jasan pokazatelj da će neko biti odličan roditelj, postoje neke ključne karakteristike koje su zajedničke svim dobrim mamama i očevima, objašnjava psihologinja T-Ann Pierce.

Smisao za humor

Najbolje mame i tate imaju smisla za humor, tvrdi psihologinja koja dodaje kako u roditeljstvu i porodičnom druženju humor ima veliku ulogu. On smanjuje stres, razvija zdravu komunikaciju i potiče opuštenost. Osim toga, razigranost i zabava roditelja čine pristupačnijim djetetu, što poboljšava njihov odnos, ali i stvara bolju atmosferu u obitelji.

Dosljednost

Najbolji roditelji postavljaju dosljedne granice jer, kako objašnjava psihologinja, upravo su granice potrebne svakom djetetu kako bi znalo što smije, a što ne smije. Zdrave granice su jasne i dosljedne, a roditelji koji odvoje svoje vrijeme za stvaranje i dosljedno provođenje granica daju svojoj djeci priliku za uspjeh. Djeca će se osjećati sigurno i zbrinuto, a studije su također pokazale kako granice stvaraju stabilniju porodičnu atmosferu.

Pravednost

Dobri roditelji su pošteni i pravedni, a svako dijete tretiraju kao pojedinca. Kako objašnjava Pierce, pravedan roditelj ne prihvaća jednoznačan pristup roditeljstvu. Umjesto toga, disciplina je promišljena i manje se temelji na kazni. Roditelji čiji se odgoj bazira na pravednosti uvijek su spremni pružiti svojoj djeci priliku da uče iz svojih grešaka. Osim toga, biti pravedan roditelj znači slušati svoje dijete i biti fleksibilan, prenosi Bosna Info. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...