Prvi slučaj afričke svinjske kuge u Doboju uznemirio domaćine

/

U Doboju je regirstiran prvi slučaj afričke kuge svinja, a zaraza je otkrivena kod uginule divlje svinje koju su pronašli lovci na Putnikovom Brdu, oko tri kilometra od naselja Stanovi. Analizom uzorka utvrđeno je da je zaražena. Primjerak je zakopan.

“Iskopana je jama mehanički, došla je ekipa sa bagerom. Izvršena je dezinfekcija terena”, rekao je veterinarski inspektor Mladen Dragičević.

Pojačana gustina naseljenosti

Alarm je to i za domaćinstva koja uzgajaju svinje. Potrebno je povećati biosigurnosne mjere, odnosno dezinfekciju i higijenu, te pratiti stanje životinja. Nagla visoka temperatura, odbijanje hrane i tačkasta krvarenja po tijelu, prvi su simptomi zaraze.

“Poprilično su vlasnici uznemireni. Pogotovo oni čije svinje hodaju vani, koje nisu zatvorene u štalama. Apelujemo na njih da svinje drže zatvorene, da ne dolaze u kontakt sa divljim svinjama, ukoliko je to moguće spriječiti”, istakao je veterinar Kenan Čabrić, javlja RTRS.

Određenih uputstava pridržavaju se i lovci. Tim prije jer je posljednjih godina u dobojskom lovištu, uprkos intenzivnom odstrelu, pojačana gustina naseljenosti divljih svinja. Čekaju uputstva Lovačkog saveza u slučaju potrebe smanjenja populacije.

“Sve lovačke sekcije su odredile lokacije gdje će se vršiti transport odstrijeljene divlje svinje i gdje će se vršiti uzimanje uzorka. Kao i zakopavanje u propisanu jamu unutrašnjih organa”, naveo je predsjednik LU “Fazan” Doboj Vedran Božičković.

Sutra sastanak

Nakon slučaja afričke kuge na Putnikovom brdu čeka se i nalaz uzorka divlje svinje koju je usmrtio voz u naselju Suho Polje kod Doboja. Prošle godine rađeno je preventivno uzorkovanje divljih svinja. Urađeno je 12 nalaza i svi su bili negativni. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za sutra je najavilo sasatanak na temu suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja u Republici Srpskoj.

Na sastanku će biti prezentovana rješenja koja je pripremilo resorno inistarstvo, a u cilju prevazilaženja trenutne situacije.

Izvor: agroklub

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Javni parking u Tešnju dobio punjač za električne automobile

U rad je pušten punjač za električne automobile na...

Drugi u BiH: Ko je vozač iz Maglaja koji ima dug od 88.117 KM na ime neplaćenih kazni

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH...

Tešanj: Zbog Kraljevog brda pljušte krivične prijave

Gola sječa 18 hektara visokokvalitetne šume zbog izgradnje odlagališta...

Pobjeda Tešanj objavljuje javni oglas za prodaju putničkog i teretnog vozila

Na osnovu člana 122. Statuta „Pobjeda- d.d. Tešanj, Fabrika...