Općina Doboj Jug: Ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost

/

Ulaganje u mlade, znanje i obrazovanje, najbolja je investicija bilo kojeg nivoa vlasti. Mladi su budućnost svake zemlje, a njihovo znanje i obrazovanje je nada u bolji i kvalitetniju budućnost. Svjesna je ovih činjenica i općinska vlast u Općini Doboj Jug pa se trudi kroz svoj budžet što više sredstava usmjeriti ka mladima.

Sredstva se izdvajaju kroz stipendije, kupovinu udžbenika, ali i ulaganja u sport i mlade sportiste.

Prema riječima Mirnesa Tukića, općinskog načelnika, ova Općina svake godine izdvaja značajna sredstva u te namjene te ističe:

“Ove godine iz budžeta je izdvojeno 30 hiljada KM za stipendiranje učenika putem općine Doboj Jug, a sa druge strane dio učenika je ostvario pravo na stipendiranje putem Ministarstva za boračka pitanja. Stipendije dodjeljujemo kroz dva konkursa, jedan je za nadarene učenike a drugi za sve studente. Tu je naravno i pomoć za učenike slabijeg imovinskog stanja, tako da objedinimo u neku ruku sve te kategorije. ”

Kako smo saznali u općinskoj administraciji trenutno se finansira pet nadarenih učenika kao i pet učenika slabijeg imovinskog stanja. Pored stipendiranja učenika vrše se i izdvajanja za sufinansiranje učeničkih autobusnih karata.

“To je jedan lijep projekat koji podrazumijeva podršku roditeljima učenika srednjoškolaca. Mi sufinansiramo dio cijene autobusnih karata već drugu godinu i ovaj projekat se pokazao kao izuzetno uspješan. Na neki način pokušavamo da svu ovu inflaciju i rast cijena roditeljima ublažimo i da direktno pomognemo našim učenicima i njihovim roditeljima.” – pojašnjava Mirnes Tukić, načelnik općine Doboj Jug za ZOS Radio.

Iako je budžet Općine Doboj Jug nešto veći od 4,6 miliona KM neophodno je pametno planiranje i raspodjela sredstava.

“Mi zaista jesmo mala Općina i imamo ograničen budžet ali nam je želja da taj budžet nekako raspodijelimo da svi građani osjete benefite. Tako smo shodno našim ciljevima za sve naše učenike osnovne škole na početku prošle školske godine izdvojili po 50 KM kao pomoć za kupovinu udžbenika ili pribora. Ove godine ćemo nastojati ponovo da to uradimo jer je to jedan bitan projekat iz razloga što su mnogim roditeljima školske potrepštine neophodne za nastavu skupe. Mi na ovaj način to kompenziramo tako da roditelji iskoriste ta sredstva kako bi svojim mališanima mogli da kupe ono što eventualno nisu već kupili. Shodno tome odluka je bila da se finansijski pomogne a ne da mi kupujemo ruksake ili školski pribor. ” – zaključuje Mirnes Tukić, načelnik općine Doboj Jug.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Firma Euro Oniks prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

Podijeljeni interesi: SDA u Općoj bolnici Tešanj osujetila kadrovsko rješenja stranke NAPRIJED

Na nedavnoj sjednici Upravnog odbora JU Opće Bolnice Tešanj,...

Firma Kalim profil prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...

Firma Artizan Company prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta " Jedan privrednik, jedna učionica...