Novi udar na džepove građana: Skuplje gorivo u Bosni i Hercegovini

/

Svjedočimo novom udaru na džepove građana. Poskupjeli su svi naftni derivati diljem Bosne i Hercegovine.Kao razlog novom poskupljenju goriva navode se ulazne cijene i činjenica da potpuno ovisimo od uvoza i cijene diktira svjetsko tržište. Građani umorni od novih poskupljenja, i zabrinuti što će lančano, sa većom cijenom goriva poskupjeti i ostale namirnice, piše BHRT.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH za samo mjesec dana dizel je poskupio za čak 30 feninga i sada iznosi oko 2 marke i 80 feninga na pojedinim benzinskim pumpama. Iz Udruženja prometnika naftnih derivata neformalno su rekli za BHRT da gorivo poskupljuje zbog povećanja ulaznih nabavnih cijena.

Teško podnose poskupljenja

Anketirani građani kažu da poskupljenja teško podnose te da ih ne ohrabruje ni to sto je najavljeno da će u narednim danima gorivo dodatno poskupjeti.

– Stvarno će se loše odraziti na transport, inače na transport mi smo u podređenom položaju zbog poskupljenja nafte, a ona nije poskupila nigdje u svijetu, samo kod nas – to je taj naftni lobi što poskupljuje – diže cijene to je čista pljačka – rekao je anketirani autoprevoznik iz Sarajeva.

Padovi cijena se nisu osjetili u BiH

Ekonomista Igor Gavran sumnja u opravdanost poskupljenja, jer se padovi cijena na svjetskom tržištu nisu osjetili u BiH. Podsjeća i da strani ulagači u naftnu privredu nisu ispunili svoje uslove iz provatizacijskog ugovora te smo prinuđeni kupovati naftne derivate.

– Ne bi trebalo biti prepreka ni da se na neki način ili natjeraju na pokretanje proizvodnje ili da im se oduzme takva uništena naftna privreda i da se onda proizvodnja pokrene što bi dovelo do značajnog pada cijena na bh tržištu, ali u nedostatku takvih mjera ono što bismo svakako mogli učiniti jeste koristenje robnih rezervi bez ikakvog admininstrativnog formiranja cijena jednostavno da je iskorišten period koji još uvijek traje relativno nižih cijena nafte i goriva – kaže Gavran.

A prepreke, ili nedostatak volje za formiranje robnih rezervi očigledno su prisutne. Optimistične nisu ni najave, s obzirom na to da su iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske najavili da vozači mogu očekivati nove korekcije cijena, i to za oko 5 feninga. Pojašnjavaju, rast cijena na maloprodajnim mrežama uzrokovan je rastom berzanskih kotacija naftnih derivata kao i jačanjem dolara u odnosu na konvertibilne marke i euro, piše BHRT.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...