Benjamin Sinanović: “Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća na putevima u ZDK su neprilagođena vožnja uslovima na kolovozu.”

/

Trenutnu bezbjedonosnu situaciju na prostoru ZDK, ministar MUP ZDK Benjamin Sinanović ocjenjuje kao povoljnu. Šta su najveći izazovi sa kojima se policija součava, da li će doći do novih upošljavanja policijskih službenika kao i koliko je bitna saradnja građana sa predstavnicima policije su samo neka od pitanja o kojima smo razgovarali sa Benjaminom Sinanovićem.

ZOS Radio: Gospodine Sinanoviću, nalazite se na čelu Ministarstva za unutrašnje poslove ZDK. Na samom početku ovog intervjua možete li nam reći kakva je zapravo sigurnosna situacija na području Kantona?

Ministar Sinanović: Zadovoljan sam rezultatima koje smo postigli u prošloj, 2022. godini i u prvoj polovini 2023. godine jer su sve organizacione jedinice u sastavu Ministarstva sa uspjehom izvršile postavljene zadatke. Bezbjednosna situacija na području Kantona bila je na zadovoljavajućem nivou, s tim da uvijek postoji prostor za još veći napredak i bolje rezultate. Ono što me čini naročito zadovoljnim jeste podatak da u proteklom periodu, zahvaljujući mjerama koje smo poduzimali kako bi se građani osjećali bezbjednim, nismo imali neriješenih teških krivičnih djela niti krivičnih djela koja bi mogla u većoj mjeri uznemiriti javnost. Cjelokupna aktivnost Ministarstva odvijala se u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama. U svom radu Ministarstvo je bilo potpuno usmjereno na eliminisanje svih pojava koje narušavaju ili bi mogle narušiti bezbjednosnu situaciju koja je na zadovoljavajućem nivou. Skupština Zeničko-dobojskog kantona, odnosno njena nadležna tijela, vrše kontinuirani monitoring i analizu našega rada i ocjene koje smo od njih do sada dobivali su bile pozitivne. Naravno, naši dosadašnji rezultati obavezuju nas da svoje napore intenziviramo u cilju poboljšanja bezbjednosne situacije.

ZOS Radio: Ove godine raspisan je i konkurs za prijem novih policijskih službenika. Da li je odziv bio dobar. i da li će i u budućnosti doći do novih konkursa?

Ministar Sinanović: U prethodnoj godini bilo je planirano zapošljavanje 105 policijskih službenika, od čega 100 u činu policajac i pet u činu mlađi inspektor. Iz određenih tehničkih razloga, konkurs nismo uspjeli raspisati prošle godine nego smo to učinili u mjesecu junu ove godine. Odziv na raspisani konkurs bio je jako dobar i siguran sam da će kandidati koji budu izabrani biti u potpunosti spremni uhvatiti se ukoštac sa svim izazovima koje nosi posao policijskog službenika. Konkursna procedura je u toku i nadam se da ćemo sve aktivnosti u vezi s tim u potpunosti realizovati u toku 2023. godine. Obzirom da se broj policijskih službenika, uslijed njihovog odlaska u penziju i drugih razloga, stalno smanjuje, postoji stalna potreba za popunjavanjem njihovih upražnjenih radnih mjesta, što znači da će trend upošljavanja novih policijskih službenika u budućnosti biti nastavljen.

ZOS Radio: Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 14. sjednici usvojila Program kapitalnih ulaganja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kojim je za nabavku opreme predviđen iznos od 1.040.000 KM. Zapravo šta je obuhvaćeno ovim ulaganjima i na što će budžetska sredstva biti utrošena?

Ministar Sinanović: Najvažnije stavke u Programu kapitalnih ulaganja odnose se na nabavku naoružanja za policijske službenike, na nabavku službenih vozila, te nabavku radara. Osim navedenog, bit će nabavljena i određena količina druge opreme, poput ručnih digitalnih radio-stanica, kancelarijskog namještaja, računara i prateće računarske opreme… Riječ je o nabavci materijalno-tehničkih sredstava koja predstavlja nastavak aktivnosti ovog ministarstva i Vlade Zeničko-dobojskog kantona na opremanju policijskih službenika neophodnim sredstvima za obavljanje policijskih zadataka kako bismo njihov rad na prevenciji i otkrivanju krivičnih djela učinli još efikasnijim. Naravno, svjesni smo da su sredstva uložena u materijalno-tehničko opremanje u ovom trenutku nedovoljna, ali u narednom periodu sve ćemo učiniti da ona budu znatno veća.

ZOS Radio: Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za prekršaje u saobraćaju koje su nesavjesnim vozačima izrekli policijski službenici Uprave policije ZDK, na godišnjem nivou naplati iznos između pet i šest miliona KM. Da li ova mjera doprinosi opreznijoj vožnji?

Ministar Sinanović: Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća na putevima u Zeničko-dobojskom kantonu su neprilagođena vožnja uslovima i stanju na kolovozu. Kad ovo kažem, imam na umu brojne prekršaje čijim činjenjem vozači prouzrokuju saobraćajne nezgode. Najčešće je riječ o nepoštivanju ograničenja brzine, preticanju na nedozvoljenim mjestima, vožnji pod dejstvom alkohola te, uopšteno govoreći, o velikom stepenu nepažnje u saobraćaju. Svakodnevno se, na području Kantona, vrše redovne kontrole vozila i vozača, a provode se i neke vanredne aktivnosti. Tu mislim, prije svega, na pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na prekoračenja brzine kretanja vozila, kontroli alkoholiziranosti vozača, upravljanju neregistrovanim vozilom, upravljanju vozilom bez vozačke dozvole,  upotrebi mobilnog telefona za vrijeme vožnje, kretanju pješaka i odnos vozača prema pješacima i slično. Sigurno je da mjere i radnje koje policijski službenici poduzimaju u cilju sankcionisanja nesavjesnih vozača i drugih učesnika u saobraćaju doprinose većem stepenu bezbjednosti na putevima.

ZOS Radio: Koji su glavni izazovi sa kojima se Ministarstvo unutrašnjih poslova suočava?

Ministar Sinanović: Naš vrhovni prioritet i najveći izazov je stalno podizanje stepena bezbjednosti na što veći nivo kako bi naši građani bili sigurni u policiju i vjerovali joj. Naravno, naša obaveza su i stalna edukacija uposlenih i podizanje njihovog životnog standarda, a među prioritetima su svakako i opremanje naših organizacionih jedinica materijalno-tehničkim sredstvima, saradnja sa drugim policijskim agencijama te saradnja sa pravosudnim institucijama, prije svega sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona. Nadam se da će svi vidovi ove saradnje biti nastavljeni i u budućnosti.

ZOS Radio: Kolika je po Vama saradnja policije i lokalne zajednice, odnosno koliko su građani danas spremni sarađivati sa policijom?

Ministar Sinanović: Izgradnja i kontinuirano održavanje partnerstva sa zajednicom je jedan od najvažnijih elemenata strategije rada policije. Primarna identifikacija sigurnosnih problema se upravo realizuje kroz razvijanje međusobnog povjerenja prilikom reakcija na svakodnevne izazove sa kojima se susreću građani i policija. Koncept rada policije u zajednici u savremenom društvu prvenstveno se odnosi na provođenje preventivnih aktivnosti koje imaju za cilj da spriječe nastajanje štetnih posljedica te promociju društveno odgovornog ponašanja. U ovom kontekstu, kreiranje povoljnog sigurnosnog ambijenta u dobroj mjeri zavisi od profesionalnog pristupa policijskih službenika prilikom obavljanja njihovih poslova i zadataka kao i visokog stepena senzibilnosti prema svim rizicima i neprilikama koje mogu ugroziti život i imovinu građana.

ZOS Radio: Koja je Vaša poruka građanima?

Ministar Sinanović: Naši policijski službenici su dobro obučeni, opremljeni i u svakom trenutku spremni djelovati u cilju zaštite sigurnosti građana i sigurnosti njihove imovine. Pa ipak, policija, ma koliko bila osposobljena, ne može sama, bez saradnje sa građanima, očuvati sigurnost našeg društva i naše države. Zato, od građana očekujemo saradnju, prije svega u smislu blagovremenog prijavljivanja svih nezakonitih i na druge načine društveno neprihvatljivih pojava koje uoče u svom okruženju, kako bismo još efikasnije zaštitili njihovu ličnu i imovinsku sigurnost, te javni red i mir.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Direktorica “Medice” oslobođena optužbe za zloupotrebu položaja, članice NO za nesavjestan rad u službi

Kantonalni sud u Zenici izrekao je prvostepenu, nepravosnažnu presudu...

ZDK refundira 50 posto troškova: Neinvazivno prenatalno testiranje sigurno i za majku i bebu

Neinvazivno prenatalno testiranje je postupak kojim je moguće otkriti...

ZDK: Izdat 501 prekršajni nalog, 70 vozača vozilo pod utjecajem alkohola

Nakon izvršenih analiza i procjena koje su vršene na...

Islamski centar svečano otvoren u Zenici

Islamski centar svečano otvoren u Zenici, gradonačelnik Kasumović poručio:...