BHRT, FTV i RTRS kažnjeni sa po 50.000 KM, davali neobjektivne i nedozvoljene popuste na oglašavanje

/

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine utvrdilo je da su javni emiteri BHRT, FTV i RTRS zloupotrijebili zajednički dominantan položaj na tržištu prodaje usluga televizijskog oglašavanja, te su kažnjeni sa po 50.000 KM, dok su i njihovi cjenovnici usluga oglašavanja proglašeni ništavnim.

Konkurencijsko vijeće je odlučivalo po zahtjevu OBN-a za pokretanje postupka, a u ovom slučaju sa 50.000 KM je kažnjena i firma Media Pool Sarajevo. Utvrđeno je da su javni emiteri s ovom firmom sklopili zabranjeni sporazum.

Konkurencijsko vijeće je naime utvrdilo da cjenovnici sva tri javna RTV servisa sadrže identične odredbe. Daju se povoljniji popusti agencijama za oglašavanje u odnosu na direktne oglašivače, a i procenat popusta ovisi od iznosa narudžbe.

– Prag volumena kupnje koji je definiran prema ličnim potrebama svakog kupca rezultira da za istu količinu proizvoda ili usluga različiti kupci plaćaju različite cijene iste usluge. Javni RTV servisi su putem cjenovnika propisali neobjektivne i nedozvoljene količinske popuste kao i zabranjene popuste na vjernost čime su zloupotrijebili dominantni položaj – piše u rješenju Konkurencijskog vijeća koje je objavljeno u posljednjem broju Službenog glasnika BiH.

Dodaje se da cjenovnici stimulišu prodaju usluga televizijskog oglašavanja Javnih RTV servisa putem agencija za oglašavanje, dok su direktni oglašivači dovedeni u neravnopravan konkurentski položaj.

– Ovako utvrđenim različitim tretmanom u cjenovnicima, Javni RTV servisi direktno su pogodovali agencijama za oglašavanje odobravajući im visoke popuste na usluge televizijskog oglašavanja, pri tome istovremeno diskriminirajući oglašivače koji istu uslugu ugovaraju direktno, odnosno bez posredstva agencije za oglašavanje – navedeno je u rješenju.

Naglašeno je da cjenovnici kakvi su urađeni nesporno dovode do narušavanja tržišta i nezdravog konkurentskog takmičenja.

Zaključeno je i da izvodi iz cjenovnika nedvojbeno dokazuju da sva tri Javna RTV servisa zajednički djeluju i nude usluge na osnovu usaglašenog djelovanja (identičnih cjenovnika), što predstavlja zabranjeni sporazum između konkurenata na horizontalnom tržištu.

– Analizirajući strukturu prihoda Javnih RTV servisa po osnovu prihoda ostvarenog oglašavanjem putem marketinških agencija, vrlo jasno se može zaključiti da privredni subjekt Media Pool u odnosu na ostale agencije, učestvuje kao najznačajniji kupac marketinškog prostora kod sva tri Javna RTV servisa…

U odgovoru koji je dostavljen Konkurencijskom vijeću, privredni subjekt Media Pool navodi da za svakog pojedinačnog oglašivača koji se oglašava na Javnom servisu, Media Pool dostavlja obostrano potpisanu Izjavu o godišnjem budžetu za oglašavanje gdje su jasno i transparentno navedeni uslovi oglašavanja, te kako se ne može govoriti o neovlaštenom zastupanju. Međutim, Konkurencijskom vijeću tokom trajanja cijelog postupka nije dostavljena niti jedna potpisana Izjava na koju se referiše privredni subjekt Media Pool što ukazuje na zaključak da iste ne postoje – između ostalog je istaknuto u rješenju Konkurencijskog vijeća BiH.

Izvor: Faktor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Koala Paintings Tešanj zapošljava administrativnog radnika

Zbog povećanja obima posla „Koala Paintings“ d.o.o. Tešanj raspisuje...

Sladić najavio kada nam stiže zahlađenje u BiH: “Trebat će nam deblja garderoba”

Prijete nam intenzivne suše, požari i toplotni udari. Služba...

Za tri mjeseca izvezeno više malina nego cijele prošle godine

Prodaja malina, koje su se dugo nalazile u hladnjačama,...

Održan 12. tradicionalni iftar u organizaciji Udruženja privrednika ”Biznis Centar” Jelah-Tešanj

Večeras u prelijepom ambijentu Grande Intermezzo-a održan je tradicionalni, dvanaesti ...