Evropska komisija ukinula privremene zabrane za ukrajinsko žito

/

Evropska komisija ukinula je privremene zabrane za ukrajinsko žito, koje su su na snazi od 2. maja i primjenjuju se u pet država Evropske unije – Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Prema ograničenjima, četiri proizvoda koji dolaze iz Ukrajine, pšenica, kukuruz, uljana repica i suncokret, smiju proći kroz pet istočnih zemalja, ali nisu mogli ostati na njihovim tržištima za domaću potrošnju ili skladištenje.

Evropska komisija se obavezala da će postepeno ukinuti zabrane do 15. septembra, čak i ako su Poljska i Mađarska zaprijetile da će uvesti vlastita jednostrana ograničenja.

Prema odluci objavljenoj danas, samo nekoliko sati prije isteka roka, privremene zabrane će biti ukinute. Zauzvrat, Ukrajina pristaje da uvede pravne mjere, takav sistem licenciranja, u roku od 30 dana kako bi se izbjegla nova povećanja izvoza žitarica, piše Klix. 

Ukrajina ima rok do ponedjeljka da dostavi plan u kojem će objasniti koje korake namjerava poduzeti kako bi svoj izvoz držala pod kontrolom, dodala je Komisija.

“Evropska komisija će se suzdržati od nametanja bilo kakvih ograničenja sve dok su efikasne mjere Ukrajine na snazi i u potpunosti funkcionišu”, navodi se u saopćenju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Von der Leyen: Zabrana TikToka u EU nije isključena

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je...

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...