Dom zdravlja Maglaj dobio dva savremena sanitetska vozila (FOTO)

/

Vrijedna donacija stigla je u Maglaj, tačnije u Dom zdravlja. Radi se od dva savremena sanitetska vozila kojim će životno ugroženi pacijenti brže stizati do bolnica u Tešnju i Zenici, a ukupna vrijednost projekta je nešto više od 150.000 KM.

Prema nekim podacima, narod i Vlada Japana su među najvećim donatorima lokalnoj zdravstvenoj ustanovi. U poratnim godinama donirali su sanitetsko vozilo, RTG aparat, a nakon poplave i novi savremeni RTG aparat, EKG i UZ aparat.

Primopredaji sanitetskih vozila prisustvovao je i ambasador Japana u BiH, NJ.E. Kinefuchi Masami se prilikom dolaska u Maglaj prvo sastao sa općinskim načelnikom Mirsadom Mahmutagićem, a sastanku su prisustvovale i dr. Tanja Radoš-Kosić, ministrica zdravstva u Vladi ZDK, dr. Nejra Medžić-Nalić, direktorica Doma zdravlja, dr Nermina Krzić, predsjednica UO Doma zdrvalja, te Nermin Bešlagić, službenik u općini zadužen za lokalni ekonomski razvoj i šef Službe za privredu.

Tokom razgovora, načelnik Mahmutagić podsjetio je da veze izmedju Maglaja i Japana datiraju još od 70-tih godina prošlog vijeka, kroz saradnju u domenu industrije kada su stručnjaci ove zemlje dolazili u fabriku Natron, a u poratnim godinama ta pomoć ogledala se u projektima deminiranja, pomoć Domu zdravlja i Centru za socijalni rad.

„Želimo odgovoriti potrebama građana Bosne i Hercegovine“

Nakon razgovora u općini Maglaj, ambasador Kinefuchi Masami obišao je Dom zdravlja, a nakon posjete novinarima je izjavio: „Poslije rata, tokom 1998. godine Japan i japanska vlada, pružili su pomoć cijeloj Bosni i Hercegovini. Sada želimo odgovoriti ličnim potrebama građana Bosne i Hercegovine, kao što je ova donacija u sanitetskim vozilima. Namjera nam je i dalje realizovati projekte u cijeloj BiH u domenu ekologije, zaštite od poplava i prirodnih katastrofa“. „Ovo je svakako značajan projekat i donacija za građane Maglaja, dva moderna sanitetska vozila koja će itekako koristiti Hitnoj službi Doma zdravlja Maglaj. Hvala puno u ime svih građana Maglaja“, rekao je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj.

Dr.Tanja Radoš-Kosić, kantonalna ministrica zdravstva, zahvalila se Vladi Japana na izuzetno velikoj pomoći Domu zdravlja i građanima Maglaja. „Donacija sanitetskih vozila, osim što će proširiti vozni park ove zdravstvene ustanove, pomoći će i u onom najbitnijem a to je spašavanje ljudskih života i siguran transport do većih zdravstvenih ustanova“, kazala je ministrica Radoš-Kosić. Iz Doma zdrvalja Maglaj aplicirali su na projekat koji je raspisala Vlada Japana i dobili nešto više od 150.000 KM za nabavku dva sanitetska vozila.

Sama aplikacija dugo je trajala, došlo je i do poskupljenja, ali u lokalnoj zdarvstvenoj ustanovi nisu odustajali od nabavke dva vozila jer potrebe su velike a i postojeći vozni parka jako potrošen, posebno u vrijeme pandemije COVID-19. Primjera radi, na mjesečno nivou jedno vozilo pređe i do 10.000 kilometara. „Vozila su namjenjena za sanitetski, hitni prijevoz, a imaju i prateću opremu pomoću koje se može zbrinuti životno ugroženi pacijenti, što mi radimo svakodnevno“, kazala je prilikom primopredaje dr. Nejra Medžić-Nalić, direktorica Doma zdravlja Maglaj.

Tokom boravka u Maglaju, ambasador Kinefuchi Masami našao je vremena i da obiđe Tvrđavu, što mu, kako smo doznali, nije prvi put, ali sve uvijek oduševi njenim izgledom, piše Maglaj.net

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Doktori najavili veliki štrajk, tužiće i Vladu

Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije...

BiH na 4. mjestu: London Times TOP 10 najatraktivnijih planinskih destinacija u Evropi

Londonski Times je početkom aprila sastavio listu deset najatraktivnijih...

Međunarodni aerodroma Sarajevo učestvovao na Routes Europe 2024. u Aarhusu

Routes Europe 2024. u Aarhusu u Danskoj, najveći je...

Prosječna plata u februaru u BiH 1.338 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim...